Dodik: Madžarska pripravljena prevzeti projekte, od katerih je Nemčija odstopila

Svet 02. Okt 202322:03 0 komentarjev
Milorad Dodik in Viktor Orban
Kabinet predsednika Republike Srbske/Borislav Zdrinja

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je po današnjem srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v Budimpešti sporočil, da mu je gostitelj izrazil pripravljenost, da Madžarska prevzame projekte v Republiki Srbski, od katerih je Nemčija zaradi Dodikovih odcepitvenih teženj odstopila.

Milorad Dodik in Viktor Orban sta se pogovarjala o krepitvi sodelovanja na gospodarskem in političnem področju, pri čemer je voditelj bosansko-hercegovske entitete izpostavil področje energetike, ki ga je posebej prizadela avgustovska odločitev nemške vlade o prekinitvi financiranja, poroča N1 Sarajevo.

Berlin je namreč zaradi Dodikovih politik ustavil financiranje dveh projektov obnove hidroelektrarne v Trebinju, gradnje vetrne elektrarne Hrgud in sistema za čiščenje odpadnih voda v Bosanski Gradiški.

Dodik, ki že dolgo ohranja dobre odnose z madžarskim voditeljem, je dejal, da sta se z Orbanom sicer pogovarjala tudi o drugih zadevah, med drugim o madžarski podpori srbski skupnosti in Srbski pravoslavni cerkvi.

Milorad Dodik in Viktor Orban
Kabinet predsednika Republike Srbske/Borislav Zdrinja

Ob tem je navrgel tudi idejo o poskusnem uvajanju učenja madžarskega jezika na nekaterih šolah in fakultetah v Republiki Srbski. Naklonjenosti do gosta ni skrival niti Orban, ki je Dodiku sporočil, da Madžarska, ki si z Bosno in Hercegovino ne deli meje, Republiko Srbsko dojema kot “častno sosedo”, je premierjeve besede povzel njegov predstavnik za stike z javnostmi, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Dodik je novinarjem dejal še, da Madžarska namerava prevzeti poveljstvo mirovne misije Evropske Unije v BiH (Eufor). Madžarskemu poveljevanju silam, katerih naloga je nadzorovanje spoštovanja vojaškega dela daytonskega mirovnega sporazuma, javno nasprotuje obrambni minister BiH Zukan Helez, ki Budimpešto vidi kot preveč pristransko in preveč naklonjeno politikam Dodika kot tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Orban je Dodiku, ki je v Budimpešti na dvodnevnem obisku, sporočil še, da Madžarska nasprotuje vsakršnim poskusom sprejetja sankcij proti voditeljem bosanskih Srbov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!