Dodik: Republika Srbska bo v 30 letih samostojna država

Svet 26. Sep 202209:31
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki se je odvilo minuli teden, spregovoril o svojem obisku v Moskvi, pa tudi o tem, kakšna prihodnost po njegovem čaka Republiko Srbsko. Po njegovem bo ta entiteta Bosne in Hercegovine dosegla samostojnost v naslednjih treh desetletjih.

Dolgoletni politik Milorad Dodik, srbski član predsedstva BiH, ki se bo na nedeljskih volitvah znova potegoval za položaj predsednika Republike Srbske, je dejal, da čez 30 let Republiko Srbsko vidi kot samostojno državo, ki bo razvita in v določeni obliki povezana s Srbijo, poročanje radiotelevizije Republike Srbske RTRS navaja N1 Beograd.

Kot je ocenil Dodik, je Republika Srbska bolj stabilna kot kadarkoli prej, da je “subjekt”, a da je njena samostojnost odvisna od več dejavnikov.

“Republika Srbska ima svojo politiko, ki je usmerjenja v krepitev miru, stabilnosti, gospodarstva in podpore prebivalcev,” je navedel Dodik.

Srbski član predsedstva BiH je prav tako spregovoril o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, s katerim se je srečal minuli teden. “On je pri mnogih vprašanjih pomagal Republiki Srbski,” je dejal, kot primer pa je navedel nakup rafinerije nafte na Brodu. “Zelo rad se srečam z njim. Nikoli ni od mene ničesar pričakoval, samo vpraša, kako lahko pomaga,” je dodal.

Podobno je Dodik o ruskem predsedniku že lani novembra spregovoril v intervjuju za britanski Guardian. “Ko grem k Putinu, tam ni zahtev. On le reče: ‘S čim lahko pomagam?’ Karkoli sem se z njim dogovarjal, nikoli nisem bil izdan,” je, kot smo že pisali, dejal za britanski časopis.

Putin in Dodik sta se na srečanju v Moskvi – njunem drugem sestanku v živo, odkar je februarja Rusija napadla Ukrajino – pogovarjala o prihajajočih volitvah v BiH, ob čemer je Putin Dodiku zaželel vso srečo. Ob Dodikovem obisku Moskve so iz ruskega energetskega giganta prav tako sporočili, da bo Gazprom Republiki Srbski še naprej dobavljal plin po že dogovorjenih cenah, ne glede na spremenjene razmere na trgu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.