Srečanje v Moskvi: Putin Dodiku zaželel srečo na volitvah

Svet 20. Sep 202220:42 1 komentar
Milorad Dodik, Vladimir Putin
Kremlin via REUTERS

Milorad Dodik, srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine in podpornik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je obiskal Moskvo. Tam se je – drugič od začetka ruske invazije na Ukrajino – sestal z ruskim predsednikom. Pogovarjala sta se o prihajajočih volitvah v BiH, ob čemer je Putin svojemu podporniku zaželel vso srečo, pa tudi o prijateljski nogometni tekmi, je razvidno iz zapisa, ki so ga objavili v Kremlju. Ob Dodikovem obisku Moskve so iz ruskega energetskega giganta prav tako sporočili, da bo Gazprom Republiki Srbski še naprej dobavljal plin po že dogovorjenih cenah.

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik se je v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, poročajo ruski in srbski mediji.

Kot je zapisano v transkriptu uvoda srečanja, ki ga je objavil N1 Sarajevo, je Putin Dodiku zaželel srečo na volitvah, ki bodo v BiH 2. oktobra in na katerih se bo Dodik potegoval za funkcijo predsednika Republike Srbske. Ruski predsednik je izrazil upanje, da se bo na volitvah “okrepil položaj domoljubnih sil”, kar bo “omogočilo nadaljnji razvoj plodnega in obojestransko koristnega sodelovanja”.

Dodik, ki se je s Putinom od začetka ruske invazije na Ukrajino srečal drugič – prvič sta se sestala junija v Sankt Peterburgu –, se je ruskemu predsedniku zahvalil za podporo na multilateralni ravni, predvsem v Varnostnem svetu ZN, ter za njegovo zavzemanje za ohranjanje Daytonskega sporazuma. Omenjajoč sile, ki po Dodikovem mnenju želijo spreminjati mednarodni sistem, je po njegovem “pomembno imeti prijatelje, ki razumejo našo specifično situacijo”.

Dodik, ki je “predan sodelovanju” s Kremljem, je bil v pogovoru prepričan, da bo na prihajajočih volitvah uspešen. Sodelovanje z Rusijo je za “majhno skupnost”, ki jo predstavlja, pomembno, saj krepi njen položaj. Omenil je tudi prijateljsko nogometno tekmo, ki naj bi jo bosanski in ruski reprezentanti odigrali 19. novembra v Sankt Peterburgu.

“Šport mora združevati in ne razdvajati ljudi, zato upam, da bo športna prireditev, ki jo omenjate, odigrala svojo vlogo pri razvoju športa in odnosov med ljudmi,” je na to odgovoril Putin. Dodal je: “Še enkrat želim poudariti: Imamo vas za prijatelja naše države. Veseli me, da vas vidim in imam priložnost govoriti z vami o razmerah v regiji in naših bilateralnih odnosih.”

Gazprom o dobavah Republiki Srbski

Dodik se je v Moskvi, kot vse kaže, dogovarjal tudi o dobavi ruskih energentov Republiki Srbski. Izvršni direktor ruskega energetskega giganta Gazprom Aleksej Miller je sporočil, da bo Gazprom še naprej dobavljal potrebne količine plina po cenah, ki so določene v trenutni pogodbi, ne glede na stanje na trgu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Kot še poroča Tass, je Gazprom med 1. januarjem in 15. junijem letos dobavo plina BiH povišal za 55,5 odstotka v primerjavi z istim obdobjem v letu 2021.

Dodik se je sicer uveljavil kot velik podpornik ruskega predsednika Putina. Kot smo že poročali, je Dodik v pogovoru za Tass odkrito podprl invazijo Rusije na Ukrajino. Po njegovem mnenju je bila ta nujna zaradi zaščite ukrajinskih Rusov. Njihov položaj je primerjal s položajem bosanskih Srbov v BiH, ki da ne morejo živeti z muslimani in si želijo biti del Srbije.

Zahod po besedah Dodika več let ni ukrepal ob “iztrebljanju ruske populacije v Ukrajini”, Rusija pa je morala ukrepati. “Rusija izvaja posebno operacijo, katere namen je resnično ta, da uniči sovražnika, svojo misijo pa opravlja tako, da je čim manj žrtev,” je Dodik po navedbah STA izjavil dan pred srečanjem Putinom.

V začetku meseca se je z Dodikom v BiH srečal ljubljanski župan Zoran Janković. Na posnetku, ki ga je na Twitterju objavila Dodikova stranka – Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD), je Janković Dodiku zaželel, da bi zmagal na volitvah 2. oktobra. Na videoposnetku se Dodik in Janković tudi objameta in sestankujeta. “Prijateljstvo se pokaže takrat, ko je težko, razmere v v Evropi niso lahke,” je ob tem dejal Janković. Ljubljanski župan je pozneje pojasnil, da je bil njegov obisk poslovne narave, z Dodikom pa sta govorila o možnosti, da bi ljubljanske komunalne odpadke na sežig začasno vozili v BiH, dokler svoje sežigalnice ne bi dobila tudi Ljubljana. V zameno bi lahko Ljubljana iz Republike Srbske odkupovala poceni elektriko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje