Izraelci uničili več tovornjakov s humanitarno pomočjo za Gazo

Svet 14. Maj 202407:24 > 18:12 10 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Spopadi med Izraelom in Hamasom v Gazi so vstopili že v osmi mesec. Na Zahodnem bregu se je danes zgodil incident, ko je skupina izraelskih protestnikov zažgalo več tovornjakov, ki so dostavljali humanitarno pomoč za Gazo. Incident naj bi preiskovala izraelska policija.

Skupina izraelskih protestnikov je v ponedeljek na zasedenem Zahodnem bregu zaustavila tovornjake, ki so dostavljali humanitarno pomoč iz Jordanije za Gazo.

Približno 100 skrajnežev je več tovornjakov zažgalo, potem ko so pomoč odvrgli na cesto. Incident naj bi preiskovala izraelska policija.

Izraelska policija nov primer oviranja dostave pomoči v oblegano palestinsko enklavo obravnava kot kršenje javnega reda, navedbe izraelskih in palestinskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju izraelskega časnika Times of Israel je policija v zvezi z incidentom pridržala štiri osebe. Pridržani naj bi pripadali skrajni skupini, ki nasprotuje dostavi pomoči v Gazo, dokler gibanje Hamas ne izpusti talcev, ki so jih zajeli med napadom na Izrael oktobra lani.

Incident se je zgodil na eni od nadzornih točk pred mejo Zahodnega brega z Izraelom. Skupina mlajših izraelskih desničarskih protestnikov in protestnic je napadla vsaj sedem v Gazo namenjenih tovornjakov s humanitarno pomočjo. Pošiljke s hrano, v katerih je bilo med drugim žito, riž in moka, so s tovornjakov zmetali na tla in jih teptali, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdila izraelska policija.

Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska, ki zadnjih sedem mesecev napada Gazo, sicer redno onemogoča dobavo pomoči za enklavo, v kateri se vse več ljudi sooča z lakoto. Izraelske sile po zasedbi mejnega prehoda Rafa nadzorujejo tudi vse vstopne točke v Gazo.

Izraelska vojska je v Gazi od oktobra najmanj osemkrat napadla humanitarne konvoje in lokacije, kjer delujejo humanitarci, čeprav je poznala njihove koordinate, je danes sporočila humanitarna organizacija Human Rights Watch (HRW). Izraelski napad na konvoj World Central Kitchen, v katerem je bilo aprila sedem mrtvih, zato ni bil osamljena napaka.

Dogodki v Gazi po mnenju ameriške vlade niso genocid

Vse glasnejši so pozivi, da se v Gazi dogaja humanitarna katastrofa, neosamljena niso niti stališča, da Izrael v Gazi izvaja genocid. S tem pa se ne strinja svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan. Ta je v ponedeljek dejal, da dogodki v Gazi po mnenju ameriške vlade niso genocid. “Ne verjamemo, da je to, kar se dogaja v Gazi, genocid. To odločno zavračamo,” je v ponedeljek v Washingtonu izpostavil Sullivan.

Dodal je, da so ZDA stališče do tega vprašanja predstavile tudi pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Ob tem pa je izrazil prepričanje ameriške vlade, da lahko Izrael stori več za zaščito nedolžnih civilistov v Gazi. Izrael ob tem krepi napade na Gazo. S severa te enklave naj bi se po ukazu Izraela umaknilo 100.000 ljudi.

Konec decembra je Južna Afrika vložila tožbo proti Izraelu pred Meddržavnim sodiščem zaradi domnevnih kršitev Konvencije o genocidu med vojno v Gazi. Sodišče ZN je v začasni odločitvi Izraelu naložilo, naj sprejme zaščitne ukrepe za preprečitev genocida.

Izrael je večkrat zavrnil obtožbe o genocidu in trdi, da je njegova operacija v Gazi le samoobrambni ukrep po napadu pripadnikov Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Po podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi je bilo v vojni do zdaj ubitih več kot 35.000 Palestincev.

Z obtožbami o podpiranju genocida v Gazi se sicer redno sooča predsednik ZDA Joe Biden. Kamorkoli pride, ga pričakajo protestniki za mir s transparenti, na katerih piše “genocidni Joe”. Protestniki med drugim zahtevajo, da ZDA prenehajo podpirati vojno z oboroževanjem Izraela. Po drugi strani pa Bidna napadajo republikanski politiki, ker kritizira ravnanje najpomembnejše zavezniške države na Bližnjem vzhodu.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Malovrh poudaril pravico narodov do samoodločbe

Slovenski veleposlanik pri Združenih narodih Boštjan Malovrh je v ponedeljek v nadaljevanju izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN o Palestini, ki se je začelo prejšnji teden, poudaril pomen samoodločbe narodov in dialoga.

Resolucija, ki je bila potrjena s 143 glasovi proti devetim, 25 je bilo vzdržanih, ponovno poziva Varnostni svet, naj priporoči sprejem Palestine v ZN ter širi obseg pravic, ki jih ima v ZN kot opazovalka od leta 2012. Resolucija sicer Palestini ne zagotavlja glasovalnih pravic v Generalni skupščini.

Slovenija je aprila podprla predlog resolucije Varnostnega sveta za priporočilo sprejema Palestine v ZN, vendar so ZDA vložile veto. Podprla je tudi resolucijo v Generalni skupščini. Malovrh je v obrazložitvi glasu dejal, da je Slovenija podprla resolucijo, ker je pravica do samoodločbe narodov ključna za robusten multilateralni sistem.

V ponedeljkovem govoru je poudaril, da so ZN od svoje ustanovitve služile kot platforma za dialog, saj se članice o marsičem ne strinjajo. “Menimo, da je samoodločba narodov eden od temeljev za vzpostavitev močnega multilateralnega sistema. Slovenski narod je to pravico lahko uresničil in svobodno ustanovil svojo suvereno in neodvisno državo. Ob teh še svežih spominih razumemo in sočustvujemo s palestinskimi prizadevanji za dosego istega cilja,” je dejal.

Boštjan Malovrh (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

V nadaljevanju je poudaril, da lahko le rešitev dveh držav prinese trajni mir v regijo, Slovenija pa zagovarja dvofazni pristop – nujno rešitev katastrofalnih humanitarnih razmer v Gazi in nadaljevanje političnega procesa za rešitev v obliki dveh držav. Sprejem Palestine v ZN bi podprl mirovni proces, je dejal Malovrh in dodal, da bi morali imeti obe državi – Izrael in Palestina – enakopraven status v ZN. “V Gazi mora dialog prevladati nad orožjem. Naš glas je bil zato jasen znak podpore za nadaljnjo izbiro dialoga,” je sklenil Malovrh.

Izraelska vojska krepi napade na Gazo

Izraelska vojska je davi okrepila letalske napade na območje Gaze. V bombardiranju begunskega taborišča Nuseirat v osrednjem delu enklave je bilo po navedbah zdravstvenih virov ubitih 14 ljudi, poroča katarska televizija Al Jazeera. Ob tem naj bi se po ukazu Izraela s severa Gaze umaknilo približno 100.000 ljudi.

Tarča letalskih napadov in obstreljevanja je še naprej Rafa na skrajnem jugu Gaze, kamor se je pred nasiljem zateklo skoraj 1,5 milijona prebivalcev enklave. Številni še vedno poskušajo zapustiti območje. Mesto in okolico je bilo od 6. maja primorano zapustiti skoraj 450.000 ljudi, je danes na omrežju X sporočila agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Izraelska vojska je razseljenim svetovala, naj se umaknejo na bližnje obalno območje al Mavasi ali v mesto Han Junis. ZN opozarjajo, da tam osnovne storitve niso na voljo. Izrael, ki si prizadeva za uničenje palestinskega islamističnega gibanja Hamas, se že dolgo pripravlja na kopensko ofenzivo v Rafi. Operacija v mestu je po besedah izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja nujna.

ZDA kot glavna zaveznica Izraela operaciji nasprotujejo, saj menijo, da Izrael nima verodostojnega načrta za zaščito civilistov med operacijo. V Washingtonu so v zadnjih dneh tudi podvomili, da lahko Izrael v celoti uniči Hamas. “Še naprej sodelujemo z Izraelom pri iskanju boljšega načina za zagotovitev poraza Hamasa v celotni Gazi, tudi v Rafi,” je še dejal Sullivan.

Pogajanja med Izraelom in Hamasom o premirju so zaradi izraelskih napadov na Rafo zastala, pa je danes dejal Mohamed bin Abdulrahman al Tani, premier Katarja, ki skupaj z Egiptom posreduje v pogovorih. Po njegovih besedah so bili pred tem priča “določenemu zagonu”.

Izraelske sile naj bi izdale tudi ukaz o evakuaciji na severu Gaze. Po navedbah namestnika tiskovnega predstavnika ZN Farhana Haqa je območje doslej zapustilo približno 100.000 ljudi, navaja Al Džazira.

Število mrtvih v Gazi je od začetka izraelskih operacij pred več kot sedmimi meseci preseglo 35.000. Ranjenih je skoraj 79.000 ljudi. Palestinci bodo medtem v sredo obeležili dan spomina na nakbo. Nakba, kar v arabščini pomeni katastrofa, označuje etnično čiščenje Palestincev med palestinsko vojno leta 1948, nasilno razseljevanje, odvzeme zemljišč in premoženja ter uničevanje palestinske družbe, kulture, identitete, političnih pravic in nacionalnih prizadevanj. Letos ta dan zaznamuje tudi še vedno trajajoča izraelska ofenziva, ki so jo nekateri označili za drugo nakbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje