Izrael zavrnil obtožbe: “Hamasov napad je največji umor judov po holokavstu”

Svet 12. Jan 202408:01 > 17:59
Izraelski predstavnik na Meddržavnem sodišču
Foto: PROFIMEDIA

Na Meddržavnem sodišču v Haagu je bilo danes na vrsti zaslišanje Izraela, ki ga zaradi domnevnih genocidnih dejanj nad Palestinci toži Južna Afrika. Izraelski zastopniki so vse obtožbe zavrnili in zatrdili, da Izrael z delovanjem v Gazi ne želi uničiti ljudstva, temveč zaščititi svoje ljudstvo. Pravni zastopnik Tal Becker je Hamasov oktobrski napad označil za največji umor judov po holokavstu.

Po četrtkovem začetku obravnave v tožbi Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu se ta danes nadaljuje. Včerajšnjemu zaslišanju Južne Afrike je danes sledilo zaslišanje Izraela, ki je zavrnil očitke o kršitvi konvencije ZN o preprečevanju genocida.

Izraelski pravni predstavniki so se sklicevali na pravico do samoobrambe, sodišče pa pozvali, naj tožbo zavrže, saj da gre za poskus obrekovanja. “Izrael s svojim delovanjem v Gazi ne želi uničiti ljudstva, temveč zaščititi svoje ljudstvo, ki je napadeno na več frontah,” je pred ICJ dejal glavni izraelski odvetnik Tal Becker. Predstavnikom Južne Afrike je očital, da so prvi dan obravnave ignorirali dogodke 7. oktobra lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Becker je ob tem povedal, da če so se dogajala genocidna dejanja, so bila usmerjena proti Izraelu, Hamasov oktobrski napad iz Gaze pa označil za največji umor judov po holokavstu, navaja izraelski časnik Haaretz. Drugi pravni predstavnik Izraela Malcolm Shaw je prav tako zavrnil navedbe tožnikov in opozoril, da bi napačna sodba glede genocida lahko privedla do izgube bistva tega zločina, ki da predstavlja utelešenje zla, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Nemška vlada je danes ostro zavrnila očitke proti Izraelu, ki se pred Meddržavnem sodiščem (ICJ) brani pred obtožbami o kršitvi konvencije ZN o preprečevanju genocida med vojno v Gazi. “Tožba nima nobene dejanske podlage,” je po navedbah AFP dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit.

Južna Afrika v tožbi, ki jo je vložila konec decembra, Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi. V tožbi je Pretoria med drugim navedla, da Izrael deluje z namenom uničenja Palestincev v Gazi kot dela širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine.

Na četrtkovem zaslišanju je južnoafriška stran poudarila, da še tako resen oborožen napad na državno ozemlje ne more biti opravičilo za kršitve konvencije o preprečevanju genocida. “Izraelski odziv na napad 7. oktobra je prestopil vse meje in privedel do kršitve konvencije,” je dejal južnoafriški minister za pravosodje Ronald Lamola.

Se bo tožbi Južne Afrike pridružila tudi Slovenija?

Slovenske odločevalce je Gibanje za pravice Palestincev pozvalo, naj se Slovenija pridruži južnoafriški tožbi, podobno pa so v pismu zunanji ministrici Tanji Fajon pozvali tudi nekateri kulturniki. Zunanja ministrica Fajon je v četrtek o možnosti priključitve k postopku dejala, da ta še ni v fazi, ko bi se lahko katerakoli država pridružila tožbi. To bo mogoče šele, ko bo sodišče odločilo, ali bo primer vzelo v presojo. “Slovenija bo postopek pozorno spremljala. Podpiramo postopke glede kršenja konvencije o genocidu tako glede Ukrajine kot Palestine,” je dejala ministrica.

Ali bi se Slovenija priključila postopku, če bi Meddržavno sodišče tožbo Južne Afrike vzelo v obravnavo, se bodo po besedah Tanje Fajon odločili po prejemu sklepa Meddržavnega sodišča. “Obstaja naklonjenost glede na to, da Slovenija ves čas podpira vse postopke pred mednarodnimi sodišči, ko gre za ugotavljanje vojnih hudodelstev. Pričakovanje pa je, da bi lahko sodišče v prvi fazi predvsem pozvalo Izrael, da konča vojaško operacijo, o genocidu pa bi odločalo v postopku, ki traja več let,” je dejala ministrica.