Dogovor o izvozu žita se izteka. Moskva še naprej grozi, da podaljšanja ne bo

Svet 25. Apr 202313:18 0 komentarjev
Izvoz žita Ukrajina
PROFIMEDIA

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v ponedeljek Rusiji predal predlog za nadaljnje podaljšanje in izboljšave sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč. Evropska komisija pa je zagotovila izplačilo nove tranše v višini 1,5 milijarde evrov iz 18 milijard evrov vrednega programa pomoči Ukrajini za letošnje leto. 

Moskva je zagrozila, da morda ne bo podaljšala sodelovanja pri mednarodnem sporazumu o izvozu ukrajinskega žita, ki se izteče 18. maja, kot razlog pa navaja “teroristične napade” režima v Kijevu.

“Zaradi terorističnih napadov režima v Kijevu je ogroženo ponovno podaljšanje dogovora o izvozu žita po 18. maju,” je v ponedeljek zvečer sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Rusija je svojo sosedo obtožila, da je marca in aprila z brezpilotnimi letalniki napadla oporišče ruske črnomorske flote na zasedenem polotoku Krim, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Kijevu se doslej na obtožbe niso odzvali.

Rusija je že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu o žitu, ki je bil sredi marca podaljšan za 60 dni. V Moskvi namreč menijo, da se olajšanje sankcij za ruski izvoz gnojil, ki je prav tako predvideno v sporazumu, ne izvaja v zadostni meri.

Antonio Guterres
PROFIMEDIA

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v New Yorku v ponedeljek predstavil načrt za nadaljnje podaljšanje izvoza ukrajinskega žita, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili Združeni narodi. Guterres je Lavrovu “predal pismo za predsednika Vladimirja Putina, v katerem je predstavljen tudi predlog za izboljšanje, podaljšanje in razširitev” sporazuma, je dejal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN.

Podobno pismo so ZN poleg Rusije poslali še preostalima podpisnicama sporazuma, Ukrajini in Turčiji. Guterres je ob tem dejal, da se je “seznanil s pomisleki, ki jih je izrazila Rusija” v zvezi z gnojili.

“Preučili bomo ideje, ki nam jih v pismu predstavlja generalni sekretar,” pa je dejal Lavrov v komentarju, ki ga je objavilo rusko zunanje ministrstvo. Dodal, da “do zdaj niso opazili velikega napredka”.

Črnomorsko pobudo za izvoz žita sta Rusija in Ukrajina sklenili julija lani ob posredovanju Združenih narodov in Turčije. Sporazum je omogočil izvoz žita iz Ukrajine, potem ko je zastal zaradi ruske invazije, in pomagal znižati cene hrane po svetu. Rusija je v zameno dobila pravico do izvoza gnojil brez zahodnih sankcij, a Moskva ocenjuje, da se ta dogovor, ki naj bi veljal tri leta, ne spoštuje, ter da države, ki so uvedle sankcije proti Moskvi, ne storijo dovolj, da bi omilile omejitve ruskega izvoza, zlasti gnojil.

Ukrajini novo izplačilo milijardne pomoči EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes sporočila, da je Evropska komisija zagotovila izplačilo nove tranše v višini 1,5 milijarde evrov iz 18 milijard evrov vrednega programa makrofinančne pomoči Ukrajini za letošnje leto.

“Danes Ukrajini zagotavljamo dodatnih 1,5 milijarde evrov v okviru našega letnega svežnja makrofinančne pomoči,” je tvitnila von der Leyen. Kot je zapisala, bo Evropska unija še naprej pomagala Ukrajini, da se upre ruski agresiji, podpirala delovanje ukrajinskih institucij in infrastrukture ter pomagala izvesti ključne reforme.

Države članice EU so decembra lani potrdile sklep o makrofinančni pomoči Ukrajini za leto 2023 v višini 18 milijard evrov. Sredstva bodo Ukrajini izplačana v obliki ugodnih posojil z ročnostjo do 35 let, pri čemer stroške obresti krijejo države članice. Januarja je Evropska komisija Kijevu izplačala prvi obrok v višini treh milijard evrov. Izplačilo denarja, ki bo Ukrajini omogočila kritje tekočih stroškov, je vezano na izvajanje reform v luči približevanja države EU, med drugim na področju boja proti korupciji, pravosodja in spoštovanja načel pravne države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!