Ruski pogoj za podaljšanje dogovora o izvozu ukrajinskega žita

Svet 07. Apr 202314:09 0 komentarjev
žito
Dado Ruvic/REUTERS

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je obiskal Turčijo. Ob pogovorih o dogovoru glede izvoza ukrajinskega žita je zagrozil z odstopom Rusije od dogovora, če Zahod ne bo ugodil pogojem Moskve.

Moskva bi lahko odstopila od dogovora o izvozu žita iz Črnega morja, če ne bo umika ovir za izvoz ruskih gnojil in žita, je danes v Ankari opozoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Rusija in Ukrajina sta sredi marca dosegli dogovor o obnovitvi sporazuma, ki sta ga s pomočjo Turčije in Združenih narodov prvič sklenili julija lani.

“Če ne bo nadaljnjega napredka pri odpravi ovir za izvoz ruskih gnojil in žita, bomo razmislili, ali je ta sporazum potreben,” je Lavrov sporočil med obiskom Turčije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ob podaljšanju dogovora povedal, da je od implementacije sporazuma 800 ladij iz črnomorskih pristanišč izvozilo 25 milijonov ton žita. Med Kijevom in Moskvo sicer ni konsenza o tem, ali so veljavnost dogovora podaljšali za 60 ali 120 dni. Rusija je namreč pristala na 60-dnevno podaljšanje, Ukrajina in Turčija pa sta si prizadevali za 120-dnevno.

Glede vojne v Ukrajini je Lavrov dejal, da bodo morebitna mirovna pogajanja morali upoštevati ruske interese. Ob tej priložnosti je ponovil stališče ruskega predsednika Vladimirja Putina, da Moskva zavrača “unipolaren svet pod vodstvom enega hegemona”.

Lavrov je v turško prestolnico prispel v četrtek, gosti pa ga kolega Mevlüt Cavusoglu. V skladu z napovedmi se ministra pogovarjati tudi o vprašanjih vojne v Siriji, kjer Moskva vojaško podpira sirsko vlado, medtem ko je Turčija od začetka vojna nudila podporo več uporniškim skupinam na ozemlju njene južne sosede.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!