Dolgo pričakovano Pentagonovo poročilo o NLP. Kaj so ugotovili?

Svet 18. Mar 202410:51 3 komentarji
Nebo
Foto: PROFIMEDIA

Dolgo pričakovano poročilo ameriškega obrambnega ministrstva zajema analizo 70 let uradnih zapisov o "neidentificiranih nenavadnih pojavih". Za nekatere je razočaranje.

V začetku marca je ameriško obrambno ministrstvo objavilo Poročilo o zgodovinskih zapisih o sodelovanju ameriške vlade z neidentificiranimi nenormalnimi pojavi.

Poročilo je izdal Pentagonov Urad za reševanje vseh vrst anomalij (AARO – All-Domain Anomaly Resolution Office). Za tem nenavadnim birokratskim imenom se skriva urad, ustanovljen leta 2022, katerega naloga je “preiskovanje neznanih pojavov v zraku, morju, vesolju in na kopnem, včasih imenovanih neidentificirani zračni pojavi ali neidentificirani nenavadni pojavi”. Na kratko: urad preiskuje domnevna opažanja neznanih letečih predmetov (NLP) in morebitno vpletenost ameriške vlade v zvezi s temi pojavi.

Poročilo urada je bilo med poznavalci tematike, pa tudi med ljubiteljskimi navdušenci nad NLP, dolgo pričakovano, poročajo svetovni mediji, saj so od zadnjega poročila minila tri leta in pol.

Kot je AARO sporočil na družbenem omrežju X, poročilo zajema več kot 70 let ameriških zapisov in temelji na intervjujih, arhivskih raziskavah ter partnerstvih med vlado in industrijo.

Popolno zanikanje: NLP so zemeljska tehnologija, stikov z Nezemljani nimamo

Kot piše BBC, je v poročilu navedeno, da ni dokazov o tajnih prizadevanjih ameriške vlade za sodelovanje z Nezemljani ali o vladnem raziskovanju nezemeljske tehnologije, prav tako ni dokazov, da so opazovanja NLP posledica obiskov Nezemljanov na Zemlji.

Poročilo na 63 straneh podrobno opisuje preiskavo urada o trditvah, da ima ameriška vlada tajni program – od skrivnega vladnega znanja o NLP do dejanskih odnosov med vlado in nezemeljskimi civilizacijami.

Vsa opažanja NLP, ki jih je obravnavala ameriška vlada, so v resnici opažanja testiranja napredne ameriške vohunske in vesoljske tehnologije, trdi poročilo. To je po mnenju avtorjev vzrok za porast opazovanj NLP v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Hkrati pa poročilo navaja, da “ni nobenih dokazov”, da je ameriška vlada zaznala nezemeljsko življenje. AARO trdi, da je pregledal arhive in zaupne spise ter vse uradne vladne preiskave od leta 1945. “Vsa preiskovalna prizadevanja na vseh stopnjah zaupnosti so pripeljala do zaključka, da je bila večina opažanj običajnih predmetov in pojavov ter posledica napačne identifikacije,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ministrstva generalmajor Pat Ryder ob predstavitvi poročila. Dejal je, da so uradniki k poročilu pristopili odprto, vendar preprosto niso našli dokazov o zunajzemeljskih obiskovalcih.

AARO ugotavlja, da je prepričanje javnosti o domnevnem tajnem programu ameriške vlade posledica vpliva popkulture na javno mnenje. “Širjenje televizijskih oddaj, knjig, filmov in veliko vsebin na internetu in v družbenih medijih, osredotočenih na teme, povezane z Nezemljani, so najverjetneje vplivali na javni pogovor o tej temi in okrepili ta prepričanja v nekaterih delih prebivalstva,” je navedeno v poročilu. Še posebej vztrajna je pripoved, da je ameriška vlada pridobila vesoljska plovila in ostanke Nezemljanov ter da se je dogovarjala, da bi svoje raziskovalne dejavnosti o Nezemljanih ohranila v tajnosti, ugotavlja poročilo. Eden zadnjih dogodkov, ki je po mnenju piscev poročila močno vplival na to zgodbo, je bilo lanskoletno pričanje nekdanjega obveščevalca Davida Gruscha pred kongresnim odborom, o katerem smo poročali. Grusch je pričal, da po njegovem mnenju vlada ZDA hrani telesa in vesoljska plovila Nezemljanov. Svoje izjave pa je, kot je dejal, utemeljil na dokumentih, posnetkih in pogovorih s sodelavci.

Iz treh razlogov predstavniki Pentagona priznavajo, da njihove raziskave ne bodo razblinile splošnih prepričanj o obiskovalcih iz vesolja. Napovedali pa so tudi izdajo novega poročila, ki bo obravnavalo najnovejša opazovanja in govorice.

Nekdanji vladni analitik: “Poročilo je zavajajoča vladna propaganda”

Kot piše portal The Hill, je Pentagonovo poročilo najpomembnejše poročilo o NLP v vsaj dveh generacijah, saj gre za zgodovinski pregled vpletenosti ameriške vlade v neidentificirane anomalne pojave.

Vendar pa avtor članka Marik von Rennenkampf, nekdanji Pentagonov analitik, trdi, da je poročilo zavajajoče, saj vsebuje vrsto presenetljivih izpustov in eno še posebej hudo napačno navedbo. Rennenkampf tako med drugim omenja, da poročilo ne vsebuje zapisa o tem, kako je ameriška vlada sploh začela preiskave NLP, in da ne navaja najzgodnejših ocen, da so NLP pristen pojav. Prav tako AARO ni podal verodostojne razlage za nedavna srečanja mornariških letalcev s sferičnimi predmeti, ki so izkazovali nenavadne značilnosti letenja, še piše Rennenkampf. “Zdi se, da je AARO opravil le malo preiskav, razen površnih razgovorov,” dodaja in navaja še druge primere, navedene ali izpuščene v poročilu. “Rezultat je zavajajoče poročilo, ki tako kot večina vladne propagande v zvezi z NLP v zadnjih sedmih desetletjih bralcu sporoča, naj gre naprej, saj tu ni ničesar zanimivega,” v članku piše nekdanji analitik.

Malo pred uradnim izidom poročila AARO sta Peter Bergen in Erik German v svoji oceni dokument označila za “eksploziven”, v podkastu pa gostila Seana Kirkpatricka, prvega direktorja urada, ki je dejal, da je za teorije zarot o prikrivanjih dejstev o Nezemljanih ameriške vlade odgovorna le peščica ljudi, “pravih vernikov” v ameriški vladi in blizu nje. Prevod njunega članka za CNN smo objavili v članku Kakšna je prava skrita resnica o neznanih letečih predmetih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje