Nov evropski julijski rekord: na Sardiniji izmerili kar 48,2 stopinje Celzija

Svet 24. Jul 202319:17 > 21:05 0 komentarjev
vročina, temperature
Profimedia

Južni del Evrope je v primežu hudega vročinskega vala. V osrednjem in južnem delu Italije se soočajo z rekordno visokimi temperaturami, na Sardiniji v občinah Jerzu in Lotzorai pa so meteorologi namerili kar 48,2 stopinje Celzija, kar je evropski julijski rekord.

Medtem ko se nekatere evropske države v zadnjih tednih soočajo z divjanjem silovitih neurij in neviht, pa je južni del stare celin v primežu hudega vročinskega vala.

O rekordnih temperaturah poročajo iz Grčije, Španije in Italije. Meteorologi so pred dnevi že napovedali, da bi lahko temperature na območju Sicilije in Sardinije lahko dosegle tudi rekordnih 48 stopinj Celzija. To pa se je danes tudi zgodilo. V občinah Jerzu in Lotzorai na otoku Sardinija so termometri danes pokazali 48,2 stopinje Celzija, ker predstavlja evropski julijski temperaturni rekord.

Tudi v Palermu na Siciliji je padel rekord, in to za več kot 2 stopinji Celzija. Avgusta 1999 so izmerili 44,8 stopinje Celzija, danes pa 47 stopinj Celzija.

Po napovedih meteorologov naj bi se vročinski val od četrtka dalje postopoma umiril, temperatura zraka pa se bo nekoliko spustila. Vročinski val bo do četrtka nekoliko bolj omejen na jugovzhodni del Evrope, vendar bodo najvišje temperature še vedno močno presegale 35 stopinj Celzija.

V Grčiji, kjer te dni na otokih Rodos, Krf in Evboja pustošijo obsežni gozdni požari, so zabeležili najdaljši vročinski val v zgodovini države, saj traja že več kot 11 dni, po napovedih pa naj bi trajal 17 dni. V Grčiji vročinski val opredeljujejo kot obdobje, ko temperatura doseže ali preseže 39 stopinj Celzija. Ta konec tedna pričakujejo temperature do 45 stopinj Celzija. Prejšnji rekordno dolg vročinski val so v Grčiji zabeležili leta 1987, ko je vročina trajala 11 dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.,

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!