Dosegli zgodovinski tehnološki mejnik: “To se je še do nedavnega zdelo nemogoče”

Digitalno 08. Maj 202421:36 1 komentar
SATELIT
Foto: PROFIMEDIA

Ameriškemu tehnološkemu zagonskemu podjetju Hubble Network je uspel zgodovinski tehnološki preskok. Kot prvim na svetu jim je uspelo vzpostaviti Bluetooth povezavo med napravo na Zemlji in satelitom v vesolju.

“Dosegli smo nekaj, kar se je še do nedavnega zdelo nemogoče,” je podjetje Hubble Network zapisalo v objavi na blogu.

Potrditev delovanja njihove inovativne tehnologije zdaj odpira vrata v Bluetooth povezljivosti izjemno velikega števila naprav po vsem svetu, ne da bi za to uporabljali mobilni signal. Letno je namreč prodanih skoraj pet milijard naprav z možnostjo Bluetooth povezave.

Podjetje Hubble Network je prva dva satelita, ki omogočata Bluetooth povezavo z Zemljo, v vesolje izstrelilo v začetku marca iz ameriškega vesoljskega oporišča Vandenberg. V vesolje ju je ponesel Transporter-10 podjetja Space-X. Satelita sta se uspešno utirila v svojo orbito na višini 600 kilometrov in se nato preko preprostega Bluetooth čipa povezala z napravo na Zemlji, ki je oddajala Bluetooth signal.

Podjetje je s tem utišalo skeptike, ki so trdili, da Bluetooth tehnologija ne more premostiti prostranosti vesolja. “Na tisoče skeptikom smo dokazali, da lahko Bluetooth signale sprejemamo v vesolju. Odprli smo novo sfero možnosti,” je ob doseženem uspehu dejal soustanovitelj in izvršni direktor Hubble Network Alex Haro.

Nova tehnologija varčnejša z energijo in cenejša

Kot so še zapisali v Hubble Network, se klasična omrežja soočajo z več težavami, tako pri premagovanju oddaljenih območij, porabi energije in cenovni dostopnosti. Nova tehnologija pa premaguje ravno te ovire. “Predstavljajte si globalno pokritost s tehnologijo, ki je kar 20-krat varčnejša pri porabi baterije in ima 50-krat nižje operativne stroške. Ne gre samo za izboljšanje, to je preobrazba in tehnološki mejnik,” so prepričani v Hubble Network.

Nova tehnologija bo po njihovem prepričanju uporabna na veliko področjih gospodarstva in življenja nasploh. “Ne gre le za pošiljanje Bluetooth signala v vesolje. Gre predvsem za to, kako lahko ta tehnologija pripomore k izboljšanju vseh segmentov vsakodnevnega življenja po vsem svetu. Od kmetijstva, kjer bodo lahko kmetje tehnologijo uporabljali le z obstoječimi in cenovno ugodnimi napravami, do obrambe, kjer je varna in zanesljiva komunikacija najpomembnejša,” so zapisali v podjetju Hubble Network in dodali, da s pilotnimi projekti že sodelujejo s prvimi strankami v različnih gospodarskih sektorjih.

Prav tako bo novost koristna na drugih področjih in v vsakdanjem življenju. Uporabna bo pri transportnih povezavah, sledenju domačih in divjih živali, povezljivosti s pametnimi urami, spremljanjem temperatur in podobno.

Še letos v vesolje dva dodatna satelita

Prva dva satelita predstavljata začetni korak pri uresničevanju ideje podjetja, da bi v prihodnosti vzpostavilo zmogljivejšo globalno mrežo Bluetooth satelitov za širšo uporabo. Vzpostavitev mreže s pomočjo te tehnologije bi pomenila revolucijo na področju t. i. interneta ali medmrežja stvari (Internet of Things – IoT).

Hubble Network je sicer v začetni fazi projekta zbral 20 milijonov dolarjev (dobrih 18 milijonov evrov) zagonskega kapitala. Podjetje namerava še letos v orbito izstreliti dodatna dva satelita. Štirje sateliti bi lahko omogočili povezljivost sedmih milijonov naprav.

Internet ali medmrežje stvari (angleško internet of things – IoT): Gre za razširitev internetnega povezovanja na in med napravami. S pomočjo elektronike, internetne povezave ter senzorjev in ostale strojne opreme lahko te naprave med seboj komunicirajo in si izmenjujejo podatke. Prav tako je mogoče s pomočjo tovrstnih omrežij slediti in nadzorovti ljudi. (vir: Wikipedia)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje