Dramatično dogajanje v Ekvadorju se končno umirja: združbe izpustile vse talce

Svet 14. Jan 202413:27 0 komentarjev
Priporniki v Ekvadorju
Foto: REUTERS/Ivan Alvarado

Po tem ko so kriminalne združbe v Ekvadorju za talce vzele paznike in druge zaporniške delavce, so danes naposled izpustili vseh 136 talcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dramatično dogajanje po oboroženi akciji ekvadorskih mamilarskih kartelov se s tem nekoliko umirja.

Kriminalne združbe, povezane z mamilarskimi karteli, so se v minulih dneh uprle v več zaporih ter za talce vzele paznike in druge zaporniške delavce. En paznik je bil pri tem ubit, drugi pa ranjen, so dodali v izjavi uprave.

Veliko zaporov v Ekvadorju nadzorujejo kriminalne združbe. Varnostne sile pogosto poskrbijo le za to, da zaporniki ostanejo v zaporih, jetniki pa so znotraj zidov zaporov večinoma prepuščeni samim sebi, navaja AFP.

Potem ko so oboroženi napadalci v torek med oddajo v živo vdrli v studio državne televizijske postaje TC Television in zajeli številne talce, je ekvadorska vlada v boj proti tolpam poslala oborožene sile.

Predsednik Daniel Noboa je izjavil, da je Ekvador v oboroženem spopadu z 22 kriminalnim skupinami. Označil jih je za teroristične organizacije, ki jih je treba odstraniti.

Varnostne razmere v Ekvadorju so se sicer v zadnjem obdobju dramatično poslabšale. Število umorov je bilo lani s 46,5 umora na 100.000 prebivalcev najvišje v zgodovini nekoč mirne andske države in eno najvišjih v Latinski Ameriki, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!