Družina Timanovske se je bala za njeno varnost

Svet 05. Avg 202116:02 > 18:35 0 komentarjev
Kristina Timanovska
Darek Golik/REUTERS

Beloruska športnica Kristina Timanovska je po prihodu v Varšavo zatrdila, da se v domovini ni ukvarjala s politiko in da je vrnitev v Belorusijo zavrnila po nasvetu babice.

Beloruska športnica Kristina Timanovska, ki je v nedeljo zavrnila vrnitev v domovino po tem, ko je bila po kritiki trenerjev izključena iz beloruske olimpijske reprezentance, je danes pojasnila, da je odločitev o nevrnitvi v Belorusijo sprejela po posvetovanju z družino. Naj se ne vrača, ji je v telefonskem pogovoru svetovala babica; njena družina se je namreč bala, da bi jo v Belorusiji hospitalizirali v psihiatrični ustanovi.

Beloruski olimpijski komite je minuli konec tedna namreč sporočil, da so se za izključitev Timanovske iz reprezentance odločili zaradi njenega psihičnega in čustvenega stanja.

S politiko se ni ukvarjala

“Vedno sem bila daleč od politike, nisem podpisala nobenih pisem ali se udeležila protestov, nič nisem rekla proti beloruski vladi,” je ob prihodu v Varšavo povedala Timanovska in poudarila, da je športnica, ki ne razume politike. Kot je povedala, se je držala stran od lanskoletnih “strašnih dogodkov” – po predsedniških volitvah, na katerih je uradno slavil predsednik Aleksander Lukašenko, so izbruhnili protesti, ki so jih oblasti zatrle s silo, trenutno pa sodijo več Lukašenkovim kritikov.

Kristina Timanovska
Darek Golik/REUTERS

Timanovska je v četrtek prispela na Poljsko, ki je njej in njenemu možu odobrila humanitarni vizum. Beloruska športnica je po prihodu v Varšavo ponovno povedala, da svoje države ne bi izdala in da si želi, da bi se lahko vrnila. Kot je dejala, ne namerava zaprositi za politični azil, želi pa ostati na Poljskem.

Prav tako je ponovno povedala, da ji je trenerski štab v nedeljo sporočil, da ima za pakiranje 40 minut, potem pa so jo odpeljali na letališče. Po njenih besedah je odločitev prišla “z vrha”; belorusko ekipo, ki jo je pospremila na letališče, pa je po njenih besedah presenetilo, da je na letališču za pomoč zaprosila japonsko policijo.

“Nisem ena od ljudi, ki se bojijo. Vedno stojim za resnico. Spoštujem se. Spoštujem svoje delo. Prav tako si želim, da bi drugi spoštovali sebe, svoje delo, in da se nehajo bati in začnejo odprto govoriti o tem, kar jih skrbi,” je povedala in izrazila željo, da bi nadaljevala kariero.

Šport igra pomembno vlogo v politiki beloruskega predsednika Lukašenka, ki Belorusijo vodi od leta 1994. Lukašenko je vodil beloruski olimpijski komite, dokler na čelo komiteja ni stopil njegov sin Viktor Lukašenko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!