Poljska odobrila zaščito beloruski športnici

Svet 02. Avg 202109:27 > 15:26 0 komentarjev

Beloruska športnica Kristina Timanovska, ki so jo izključili iz beloruske olimpijske reprezentance, ni zapustila Japonske. Mednarodno zaščito sta ji uradno ponudili Češka in Poljska, športnica pa se je nato odločila zaprositi za zaščito na Poljskem. Država ji je prošnjo odobrila. Tudi premier Janez Janša je v nedeljo na Twitterju sporočil, da je atletinja "dobrodošla v Sloveniji".

Beloruska tekačica Kristina Timanovska, ki so jo pretekli konec tedna trenerji izključili iz olimpijske reprezentance – domnevno zaradi njenega slabega psihološkega in čustvenega stanja – je po navedbah Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) “na varnem”.

Športnica, ki jo je beloruski trenerski štab poslal domov v Belorusijo, potem ko se je na družbenem omrežju Instagram pritožila čez nepričakovano trenersko odločitev, da bo nastopila na štafeti teka na 400 m, je zavrnila vkrcanje na letalo in noč preživela v hotelu na tokijskem letališču Henada. Poleg Češke je športnici zaščito uradno ponudila tudi Poljska. Timanovska se je odločila za zaščito Poljske, država pa ji jo je odobrila.

Pred tem je glavni tajnik japonske vlade Kacunobu Kato povedal, da “Japonska koordinira relevantne deležnike in ustrezno ukrepa.” Namestnik poljskega zunanjega ministra Marcin Przydacz je na Twitterju zapisal, da je Poljska Timanovski “ponudila humanitarni vizum” in jo povabila, naj tam nadaljuje športno kariero. Češki zunanji minister Jakub Kulhanek je na Twitterju danes potrdil, da je športnica prejela češko ponudbo za mednarodno zaščito.

Timanovska na poljskem veleposlaništvu v Tokiu

Po navedbah virov blizu športnice je Timanovska z namenom urejanja vizuma danes obiskala poljsko veleposlaništvo v Tokiu. Pred stavbo veleposlaništva so jo pripeljali okoli 17. ure po lokalnem času. Iz vozila je izstopila s prtljago z oznakami beloruske olimpijske reprezentance, na vhodu pa jo je pričakalo osebje veleposlaništva.

“Beloruska atletinja Kristina Timanovska je že v stiku s poljskimi diplomati v Tokiu. Odobren ji je bil humanitarni vizum. Poljska bo storila vse, kar bo treba, da bi ji pomagala pri nadaljevanju njene športne kariere,” je na Twitterju zapisal namestnik poljskega zunanjega ministra Przydacz.

Da je športnica dobrodošla v Sloveniji, pa je v nedeljo na Twitterju sporočil slovenski premier Janez Janša. Kot so nam sporočili iz kabineta predsednika vlade, je slovensko veleposlaništvo v Tokiu “poljskemu veleposlaništvu ponudilo pomoč in jih prosilo, da Kristini Timanovski prenese podporo in pripravljenost Slovenije na pomoč.”

Soprog beloruske športnice Arsenij Zdanevič je prav tako zapustil Belorusijo. Z letališča v Kijevu, kamor je prispel, je v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP izrazil upanje, da bosta z ženo kmalu spet skupaj. 25-letni trener fitnesa je dejal, da je v preteklosti že živel na Poljskem.

Mok aktivno vključen

Kot je povedal tiskovni predstavnik Mok Mark Adams, je bila beloruska sprinterka med drugim v stiku z visokim komisarjem ZN za begunce. Kot je še povedal, športnica lahko računa na pomoč Mok, ki po besedah tiskovnega predstavnika še ugotavlja, kaj se je zgodilo. Mok je decembra prepovedal udeležbo na olimpijskih igrah beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, potem ko ni priznal izvolitve njegovega sina Viktorja Lukašenka za predsednika beloruskega olimpijskega komiteja. Udeležbo na igrah so prepovedali tudi Viktorju Lukašenku.

Kristina Tihanovska
Issei Kato/REUTERS

Kristina Timanovska je v nedeljo prek aplikacije za komuniciranje Telegram Reutersu sporočila, da ji je navodilo, da mora nemudoma oditi domov, prenesel glavni trener. Kot je še sporočila, je morala spakirati svoje stvari, nato pa so jo odpeljali na tokijsko letališče. Na letalo se, kot že rečeno, ni želela vkrcati.

Kristino Timanovsko podpira beloruska športna solidarnostna organizacija, ki podpira športnike, ki so jih zaprli ali jim onemogočili ukvarjanje s športom zaradi njihovega političnega mišljenja. Organizacija je bila ustanovljena avgusta 2020, potem ko so nekateri športniki javno protestirali proti ponovni izvolitvi Lukašenka. Do poskusa domnevne prisilne vrnitve atletinje v Belorusijo je bila kritična tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je opozorila, da primer spominja na ugrabitev letala družbe Ryanair konec maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!