Država, kjer je treba imeti dovoljenje za nakup avta: to stane kar 72.000 evrov

Svet 05. Okt 202311:37 0 komentarjev
Promet v Singapurju
Foto: PROFIMEDIA

Pot do avtomobila v Singapurju nikoli ni bila preprosta. Vse od leta 1990 morajo prebivalci pred nakupom od države prejeti dovoljenje, za katero je treba plačati. Cene dovoljenj pa so po zadnji podražitvi poletele v nebo. Prebivalci morajo še pred nakupom manjšega avtomobila odšteti dobrih 72.000 evrov.

Vsak, ki želi v Singapurju kupiti avtomobil, mora pred tem od države dobiti dovoljenje, za katero je treba plačati. Tako je že vse od leta 1990, ko so avtomobilske kvote uvedli za zmanjšanje prometa in izpustov v ozračje. Ukrep je zaradi prostorske stiske v nagnetenem mestu, ki je dom za skoraj šest milijonov ljudi, kar nekako logičen.

Marsikomu pa se je povsem nerazumna zdela zadnja podražitev dovoljenja. Desetletna dovolilnica namreč odslej stane dobrih 72.000 evrov, kar je po pisanju CNN štirikrat več kot leta 2020. Ta cena velja le za manjše avtomobile s srednje močnim motorjem.

Kdor bi se rad po Singapurju vozil z močnejšim avtomobilom ali v zadnjih letih zelo zaželenim SUV, bo moral za dovoljenje plačati kar 101.000 tisoč evrov. Pri tem je treba upoštevati tudi, da toliko stane le dovoljenje za nakup avtomobila. Cena avtomobila v ta znesek ni všteta.

Dovoljenje za motor “le” 7.500 evrov

Avtomobila si v Singapurju, ki slovi kot mesto z najvišjimi življenjskimi stroški na svetu, po zadnjih podražitvah povprečni prebivalci ne morejo privoščiti. Povprečni mesečni dohodek gospodinjstva je bil tam leta 2022 okoli 7.000 evrov, navaja CNN. Pri tem pa naraščajo tudi že tako visoke najemnine in cene nepremičnin.

Zagovorniki veljavnega sistema podeljevanja dovoljenj trdijo, da s tem krepijo rabo razširjenega in razvitega javnega prevoza. Singapur se je tako po njihovem mnenju izognil prometnim kolapsom, ki pestijo mnoge prestolnice jugovzhodne Azije.

Alternativa dragemu avtomobilu in ne vedno praktičnemu javnemu prevozu pa je lahko tudi nakup motorja. Cena dovolilnice zanj je namreč pri 7.500 evrih občutno nižja, še piše CNN.

Avtorica: Heather Chen, CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!