Odvoz poškodovanih vozil: državni svet izglasoval veto

Svet 13. Apr 202214:14 > 15:22 0 komentarjev
avtobus
Borut Živulović/BOBO

Državni svetniki so soglasno s 26 glasovi za izglasovali odložilni veto na novelo zakona o cestah, ki med drugim predvideva novosti na področju odvoza pokvarjenih vozil z avtocest in hitrih cest.

Pretekli teden so poslanci v državnem zboru sprejeli nov zakon o cestah. Po glasovanju je obrtna zbornica (OZS) pozvala državni svet, naj na zakon izglasuje veto, kar je državni svet danes tudi storil.

Največ ostrih odzivov je sprožila določba, ki na novo omejuje, kdo lahko z avtocest in hitrih cest odvaža poškodovana vozila. Omejitve, ki so doslej veljale za izvajanje odvoza vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kilogramov, bodo zdaj veljale za odvoz vseh vozil. Drugače rečeno: tudi poškodovana osebna vozila bodo lahko odvažala samo tista podjetja, ki izpolnjujejo pogoje za odvoz največjih tovornjakov. Več podrobnosti o sporni določbi v novem zakonu si lahko preberete v članku Kdo bo odvažal poškodovana vozila? In ali bomo na odvoz res čakali dlje?

Po razburjenju med obrtniki sta minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak v ponedeljek napovedala takojšnji popravek pravkar sprejetega zakona o cestah.

Pobudo za veto je vložila skupina osmih svetnikov s prvopodpisanim Igorjem Velovom. Ta je na današnji seji državnega sveta izpostavil, da zakon prinaša vrsto dobrih rešitev, “ne morem pa sprejeti, da prinaša tudi tako slabo, kot je opredeljeno v 7. členu zakona”. Novosti po njegovih besedah po nepotrebnem posegajo na področje, ki dobro deluje, posegajo v delo izvajalcev, ki imajo za omenjeno storitev izpolnjene pogoje. Posegajo tudi v ceno, saj bo ta po oceni Velova po tem, ko se bo nabor izvajalcev zožil ali pa bo izbran zgolj eden, poskočila.

Najbolj pa Velova skrbi prometna varnost. “Iz logističnih razlogov, ko bo izvajalcev manj ali pa celo samo eden, bodo vozila pozneje odstavljena z avtocest in hitrih cest,” je poudaril. Generalna direktorica direktorata za kopenski promet na infrastrukturnem ministrstvu Monika Pintar Mesarič je povedala, da je bil glavni namen zakona prenos evropske direktive. “V primeru izglasovanega veta bo vložen dodaten napor ministrstva, da bi se zakon čim prej ustrezno popravil,” je dodala.

Novost glede odvoza pokvarjenih vozil je razburila predvsem obrtnike in dosedanje izvajalce avtovlek. Predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Slovenskega zavarovalnega združenja (GIZ) so se danes z vodstvom Darsa pogovarjali o nedavno sprejeti noveli zakona o cestah. Dogovorili so se o oblikovanju posebne delovne skupine, ki bo pripravila predlog pogojev za izvajanje avtovlek vozil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!