Državno tožilstvo BiH vložilo obtožnico proti Dodiku: grozi mu do pet let zapora

Svet 11. Sep 202318:08 5 komentarjev
bih, milorad dodik
Profimedia

Državno tožilstvo BiH je vložilo obtožnico proti predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta, kar je pred kratkim postalo kaznivo dejanje.

Državno tožilstvo BiH je danes vložilo obtožnico proti predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta, kar je pred kratkim postalo kaznivo dejanje. Če bo Dodik spoznan za krivega, mu grozi od šest mesecev do pet let zapora.

Tožilstvo je obtožnico proti Dodiku in direktorju uradnega lista bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske Milošu Lukiću sicer sprva vložilo že pred mesecem dni, vendar mu jo je sodišče vrnilo v dopolnitev, nato pa danes odobrilo ponovno vloženi predlog, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dodik in Lukić sta obtožena nepriznavanja Schmidtovih odločitev, potem ko je predsednik Republike Srbske julija podpisal zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti, Lukić pa je dan kasneje to odločitev objavil v uradnem listu.

Parlament Republike Srbske je pred tem konec junija sprejel zakona o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišča BiH in odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH, Schmidt pa se je na podlagi svojih pooblastil odločil za razveljavitev spornih zakonov.

Obenem je uvedel tudi spremembe kazenskega zakonika, po katerih so dejanja, ki kršijo ustavno ureditev države, v BiH obravnavana kot kazniva. Če bo sodišče Dodika in Lukića spoznalo za kriva, jima tako grozi od šest mesecev do pet let zapora.

Napeti odnosi in grožnje

Odnosi med predsednikom Republike Srbske in visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v BiH so v zadnjem času precej napeti. Med drugim je Dodik prejšnji teden zagrozil Schmidtu, da ga bo policija pridržala in deportirala, ko bo prišel v Republiko Srbsko. Politični vodja Srbov v BiH namreč ne priznava Schmidtove avtoritete kot predstavnika mednarodne skupnosti, ker njegovega imenovanja leta 2021 zaradi zadržkov Rusije in Kitajske ni potrdil Varnostni svet ZN. Schimdt je sicer kljub grožnjam napovedal, da bo obiskal Republiko Srbsko, in opozoril, da bi Dodik moral ustaviti svojo “egocentrično norost”. Slednji je nato v nedeljo umaknil svoje grožnje.

Medtem se je v zadnjih tednih v Republiki Srbski zvrstilo več shodov v podporo Dodiku, politični predstavniki te entitete BiH pa po navedbah Hine razmišljajo o umiku iz državnih institucij BiH, če bi Dodika zaprli.

“Menim, da je nesmiselno biti v skupnih institucijah, če se bodo nadaljevali napadi na Republiko Srbsko, njenega predsednika in institucije, pa tudi kršenje ustave in daytonskega sporazuma,” je dejal minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH Staša Košarac, ki je član Dodikove stranke SNSD. Ob tem je Schmidta označil za uzurpatorja in ga pozval, naj “preneha provocirati Srbe”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje