Eden od kandidatov za predsednika Turčije tik pred volitvami izstopil iz tekme

Svet 11. Maj 202314:07 0 komentarjev
Muharrem Ince
PROFIMEDIA

Le nekaj dni pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki bodo v Turčiji v nedeljo, je iz bitke za predsedniško funkcijo izstopil eden od kandidatov, Muharrem Ince.

Predsednik turške Domovinske stranke Muharrem Ince je danes odstopil od kandidature za predsednika Turčije. Čeprav mu predvolilne ankete niso nakazovale možnosti za uvrstitev v drugi krog, bi lahko njegov odstop vseeno okrepil možnosti za zmago opozicije.

“Umikam svojo kandidaturo za predsednika Turčije. To počnem za svojo državo,” je danes dejal 59-letni Ince. Svojo kandidaturo je umaknil po tem, ko je postal tarča spletne kampanje obrekovanja, ki je med drugim vključevala lažne slike, na katerih se srečuje z ženskami in se vozi v razkošnih avtomobilih.

S tem se bodo v nedeljo za položaj predsednika po novem spopadli le trije kandidati, in sicer trenutni predsednik Recep Tayyip Erdogan, opozicijski kandidat Kemal Kilicdaroglu in kandidat ultranacionalističnega zavezništva ATA Sinan Ogan.

Poleg Erdogana ima največ možnosti za zmago Kilicdaroglu, ki ga podpira raznoliko opozicijsko Narodno zavezništvo šestih strank, znano tudi kot Miza šestih. Sestavljajo ga levosredinska najmočnejša opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP), desna nacionalistična Dobra stranka (IYI) in štiri manjše stranke.

Ince je bil leta 2018 predsedniški kandidat stranke CHP, vendar je dve leti pozneje zaradi razhajanj s Kilicdaroglujem izstopil iz stranke in ustanovil svojo. Analitiki so za Inceja napovedovali, da bi opoziciji lahko odvzel del glasov. Z njegovim odstopom od kandidature pa se je tako povečala možnost za zmago opozicije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Analitiki sicer v večini napovedujejo tesen boj med Erdoganom in Kilicdaroglujem, končni rezultat pa naj bi bil znan šele po drugem krogu, ki bo 28. maja. Trenutno naj bi imel Kilicdaroglu v anketah rahlo prednost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!