Egipt v enem tednu na meji z Gazo zgradil večkilometrski zid

Svet 23. Feb 202412:44 1 komentar
zid na meji Egipt Gaza
Foto: REUTERS

Egipt je v samo enem tednu na meji z Gazo postavil več kot tri kilometre dolg betonski zid, ki obdaja več kot 16 kvadratnih kilometrov zemljišča. "Zdi se mi, da se Egipt pripravlja na najhujši scenarij. Če pogledamo, za kako veliko območje gre, 16 kvadratnih kilometrov, to je na tisoče in tisoče tovornjakov. Še nikoli se ni zgodilo, da bi na meji čakalo na tisoče tovornjakov," je dejal predavatelj varnostnih študij na Kraljevem kolidžu v Londonu Andreas Kreig.

Egipt je ob meji z Gazo v puščavi Sinaj v zadnjem tednu zgradil več kot tri kilometre dolg betonski zid. Ta na treh mestih obdaja več kot 16 kvadratnih kilometrov zemljišča, kjer naj bi Egipt začel graditi begunsko taborišče. Taborišče se gradi v času, ko se Izrael pripravlja na obsežno kopensko ofenzivo na Rafo na jugu Gaze.

Egipt naj bi čiščenje in uravnavanje več kot 16 kvadratnih kilometrov zemljišča začel v začetku meseca, v zadnjem tednu pa je svoje dejavnosti na območju bistveno razširil. Na satelitskih posnetkih 14. februarja je bilo vidnih približno 0,8 kilometra zidu, po najnovejših posnetkih pa je zdaj postavljenih že več kot tri kilometre zidu, poroča britanski BBC.

O gradnji begunskega taborišča je že prejšnji teden poročal ameriški časnik Wall Street Journal. V taborišču bi lahko po pisanju časnika v šotorih bivalo več kot 100.000 ljudi. Egipt je sicer poročila o gradnji taborišča že zanikal.

zid na meji Egipt Gaza
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Se Egipt pripravlja na najhujši scenarij?

Oblasti v egiptovski provinci Severni Sinaj so pojasnile, da “oborožene sile vzpostavljajo logistično območje za pomoč za Gazo”, da bi zmanjšale zastoje na cestah v bližini meje. Na območju naj bi tudi gradili čakalnice za tovornjake, varna skladišča, upravne urade in bivališča za voznike, so še dodale oblasti.

Strokovnjakinja za humanitarno pomoč, ki usklajuje prizadevanja za pomoč v Gazi, je medtem za BBC povedala, da za tovrstne načrte Egipta še ni slišala. “O skladiščnih zmogljivostih v Egiptu se razpravlja skoraj na vsakem sestanku. Glede na to, da to ni bilo predstavljeno, domnevam, da načrt ni takšen,” je dodala.

Andreas Kreig, predavatelj varnostnih študij na Kraljevem kolidžu v Londonu, je medtem ocenil, da za postavitev tovornjakov, ki čakajo na pomoč, ni potrebno toliko ozemlja. “Zdi se mi, da se Egipt pripravlja na najhujši scenarij. Če pogledamo, za kako veliko območje gre, 16 kvadratnih kilometrov, to je na tisoče in tisoče tovornjakov. Še nikoli se ni zgodilo, da bi na meji čakalo na tisoče tovornjakov,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje