Eksplozije v Kabulu ubile vsaj 90 ljudi, več kot 150 ranjenih

Svet 27. Avg 202108:04 0 komentarjev
Teroristični napad v Afganistanu
Reuters

V četrtkovih napadih na letališču v Kabulu, za katera je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 90 ljudi, več kot 150 je ranjenih. Kot je sporočil Pentagon, je poleg Afganistancev umrlo tudi 13 ameriških vojakov.

Včeraj sta med evakuacijo ljudi iz Afganistana odjeknili dve eksploziji – eksplodiralo je na enem izmed vhodov v letališče, druga pa v bližini hotela Baron, kjer Združeno kraljestvo obravnava Britance in Afganistance, ki so upravičeni do evakuacije.

Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 90 ljudi, več kot 150 je ranjenih. Med žrtvami je 13 ameriških vojakov, talibani pa so sporočili, da je bilo v napadih ubitih najmanj 28 njihovih pripadnikov.

Pentagon je pred tem poročal o 12 ubitih ameriških vojakih. Še en vojak je podlegel poškodbam, ki jih je dobil v napadu na vhodu Abbey na letališče v Kabulu, je dejal tiskovni predstavnik glavnega poveljstva ameriške vojske Bill Urban.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek zvečer v govoru zatrdil, da se bo evakuacija iz Afganistana nadaljevala in potrdil, da rok za umik ostaja 31. avgust. Kot je dejal, teroristi ZDA ne morejo odvrniti od tega, da opravijo svojo misijo.

V Afganistanu je po ocenah še okoli 1500 ameriških državljanov, Velika Britanija ima v državi še okoli 400 ljudi, Nemčija pa 200. Od 14. avgusta so iz države evakuirali že več kot 100.000 ljudi.

Odgovornost za napad na letališču v Kabulu je prevzela skrajna skupina Islamska država. Kot je skupina objavila na svojem propagandnem kanalu Amaq, se je samomorilski napadalec razstrelil med Afganistanci in ameriškimi vojaki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!