Biden: Ne bomo oprostili, ne bomo pozabili. Našli vas bomo in plačali boste

Svet 27. Avg 202107:46 > 07:50 0 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden
REUTERS/Jonathan Ernst

V govoru po terorističnih napadih v Afganistanu, pred katerimi so varnostne sile opozarjale, je ameriški predsednik Joe Biden napovedal maščevanje. "Ne bomo oprostili. Ne bomo pozabili. Našli vas bomo in plačali boste," so bile njegove besede. Evakuacije se bodo kljub vsemu do 31. avgusta še nadaljevale.

“Ameriška najdaljša vojna se končuje, kot se je začela – ljudje objokujejo mrtve v terorističnem napadu, ogorčen predsednik pa obljublja, da bo našel odgovorne,” so zapisali na CNN dan po terorističnih napadih v Afganistanu, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo vsaj 90 ljudi.

Med mrtvimi je poleg Afganistancev bilo tudi 13 ameriških vojakov. Vse, kar se je včeraj zgodilo, mnogi označujejo kot dokaz, da Američanom ni uspelo storiti tisto, kar je bil njihov glaven namen: očistiti državo terorizma.

“Grozodejstvo”, kot so ga poimenovali ameriški mediji, so zagrešili borci islamske države, s tem pa tudi zamajali zadnje dneve evakuacije. V državi je po informacijah ameriškega zunanjega ministrstva še vsaj 1000 prebivalcev ZDA in več tisoč Afganistancev, ki so jim v vseh teh letih pomagali.

Za mnoge v ZDA so napadi, ki so se včeraj zgodili, tudi dokaz, da je bila odločitev ameriškega predsednika Joeja Bidna o umiku iz Afganistana nepremišljena, prebivalce države pa je pustila ranljive v dneh, ko je padel Kabul.

Mnogi se bojijo, da bi lahko sledili še novi napadi, preden Američani dokončno zapustijo državo v torek, 31. avgusta.

Odmev Bushovega govora po 11. septembru

Predsednik Biden je večino dneva preživel v situacijski sobi Bele hiše, popoldan pa je imel govor. “Raztrgan med žalostjo in odločenostjo”, kot so zapisali na CNN, je obljubil maščevanje. Njegove besede so bile: “Ne bomo oprostili. Ne bomo pozabili. Našli vas bomo in plačali boste.”

Napovedal je, da bodo odgovorili s silo na kraju in v trenutku, ki ga bodo sami izbrali. Mnoge je to spomnilo na obljubo nekdanjega predsednika Georgea W. Busha po napadih 11. septembra. “Ta konflikt se je začel pod pogoji drugih, končal se bo, ko in kot bomo mi izbrali,” je takrat dejal.

Ameriški predsednik Joe Biden
REUTERS/Jonathan Ernst

V ZDA sicer opozarjajo, da se nekatere stvari, ki jih je napovedal v govoru, preprosto ne morejo uresničiti. Obljubil je, da bodo nadaljevali evakuacije in rešili vse Američane in Afganistance, ki so pomagali ameriški vojski. A do torka se to zdi preprosto nemogoče.

Kot drugo pa bo obljuba o maščevanju težje izvedljiva, saj Američani tam nimajo več svojih vojakov oziroma so ostali samo še tisti, ki pomagajo pri evakuaciji. Delovanje ZDA v Afganistanu se torej ne končuje, samo spreminja.

Ko so Bidna v Beli hiši vprašali, če obžaluje odločitev o umiku, ki jo je sicer sprejel njegov predhodnik Donald Trump, je odgovoril, da je bil njihov cilj preprečiti delovanje Al Kaide in dobiti Osamo bin Ladna. “Dame in gospodje, čas je bil, da končamo 20-letno vojno,” je še dejal Biden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!