Ekstremna vročina v ZDA: obetajo se novi vročinski rekordi

Svet 15. Jul 202307:49 0 komentarjev
vročina v ZDA
PROFIMEDIA

Za skoraj tretjino ZDA velja opozorilo pred ekstremno vročino. V Las Vegasu pričakujejo, da bo padel dosedanji vročinski rekord 47,2 stopinje Celzija. Vode Atlantika in Mehiškega zaliva so se ob obali Floride segrele čez 30 stopinj Celzija.

Vročinski val, ki je zajel jugozahodni del ZDA, se nadaljuje in v državah, kot so Arizona, Nevada in Kalifornija, se danes in v nedeljo obetajo novi vročinski rekordi. Ti bi lahko padli tudi v prihodnjem tednu, saj takrat vročina po napovedih vremenoslovcev še ne bo popustila.

V Las Vegasu pričakujejo, da bo padel dosedanji vročinski rekord 47,2 stopinje Celzija, Phoenix pa je imel v petek že 15. zaporedni dan s temperaturami nad 43 stopinj Celzija. V petek so jih namerili skoraj 47. Še nekaj dni in padel bo rekord po 18. zaporednih dnevih s temperaturami nad 43 stopinj Celzija iz leta 1974.

Za skoraj tretjino ZDA velja opozorilo pred ekstremno visokimi temperaturami, vroče pa je tudi drugje, a razmere še niso tako kritične kot na jugozahodu in na jugu Floride, kjer so se vode Atlantika in Mehiškega zaliva ob obali segrele čez 30 stopinj.

V Nevadi in Arizoni danes ali jutri ponekod pričakujejo 49 stopinj Celzija čez dan in 32 stopinj čez noč. Samo na jugu Nevade je zaradi vročine v zadnjem tednu umrlo sedem ljudi, še več pa po drugih državah. V Kaliforniji se poleg tega obeta še začetek sezone požarov v naravi.

Nikjer na svetu pa ni tako vroče kot v Dolini smrti na mejnem območju Kalifornije z Nevado, kjer so leta 1913 namerili 56,6 stopinje Celzija, vendar strokovnjaki opozarjajo, da takrat tehnologija meritev še ni bila tako točna kot danes. Sodobni rekord je padel leta 2021 s 54,4 stopinjami Celzija in ta konec tedna naj bi se živo srebro povzpelo še višje.

Kljub temu pa puščavski bazen med gorami, ki zadržujejo zrak, ki ga nato s pomočjo peska segreva sonce, turisti še vedno obiskujejo. Najbolj ekstremni se udeležijo celo 217 kilometrov dolgega ultramaratona Badwater.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!