Ekvador po vdoru v mehiško veleposlaništvo pod plazom kritik

Svet 07. Apr 202411:55 0 komentarjev
V Ekvadorju je policija vdrla v poslopje mehiškega veleposlaništva.
V Ekvadorju je policija vdrla v poslopje mehiškega veleposlaništva. (Foto: PROFIMEDIA)

Ekvador se je znašel na udaru številnih kritik iz diplomatskih krogov latinskoameriških držav in Združenih narodov, po tem ko so ekvadorske varnostne sile v petek vdrle v poslopje mehiškega veleposlaništva, da bi pridržale nekdanjega podpredsednika države Jorgeja Glasa, ki mu je Mehika v petek zagotovila politični azil.

Veleposlaništvo sta v petek obkolili policija in vojska, ki sta nato po navedbah mehiških oblasti na silo vstopili v poslopje in aretirali Jorgeja Glasa. “To je očitna kršitev mednarodnega prava in suverenosti Mehike,” je omrežju X sporočil mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lopez Obrador je napovedal tudi, da bo zoper Ekvador na Meddržavno sodišče v Haagu vložil tudi tožbo.

Da Mehika tako zaradi kršitve dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in poškodbah, ki da jih je utrpelo mehiško diplomatsko osebje, nemudoma prekinja diplomatske odnose z Ekvadorjem, je nato kmalu zatem javila mehiška zunanja ministrica Alicia Barcena. Napovedala je takojšen odhod diplomatskega osebja, ki bo iz Ekvadorja s komercialnim letom odpotovalo danes.

Kmalu zatem je odnose z Ekvadorjem prekinila tudi Nikaragva, ki je vdor v veleposlaništvo označila za “nenavaden in obsodbe potreben incident”. V soboto so vdor v mehiško veleposlaništvo obsodile še Argentina, Bolivija, Brazilija, Čile, Kolumbija, Kuba, Peru in Venezuela.

Kritičen je bil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Gutteres, ki je pozval obe strani, naj spor rešita po miroljubni poti, navaja AFP.

V Ekvadorju je policija vdrla v poslopje mehiškega veleposlaništva.
V Ekvadorju je policija vdrla v poslopje mehiškega veleposlaništva. (Foto: PROFIMEDIA)

Ekvadorska zunanja ministrica Gabriela Sommmerfeld pa je v soboto Mehiko, ker je ta Glasu zagotovila politični azil, obtožila vmešavanja v notranjo politiko, vdor v veleposlaništvo pa je utemeljila z “odstranitvijo grožnje, da bi se Glas izognil sojenju”.

Glas je bil sicer leta 2017 spoznan za krivega sprejemanja podkupnin v zameno za podelitev javnih razpisov brazilskemu gradbenemu velikanu Odebrecht. Kazen je že odslužil, a je bil zanj nov zaporni nalog izdan v okviru nove preiskave v ločenem primeru. Nekdanji ekvadorski podpredsednik Glas, ki je položaj zasedal v času levega predsednika Rafaela Corree, se je na mehiško veleposlaništvo zatekel decembra lani, potem ko so oblasti zanj zaradi suma korupcije izdale nalog za aretacijo.

V petek so nato mehiške oblasti uradno odobrile njegovo prošnjo za azil, kar je razjezilo Quito in poglobilo diplomatski spor med državama. Ekvadorski predsednik Daniel Noboa meni, da gre za nezakonito dejanje, češ da ni mogoče podeliti azila obsojenemu ali preganjanemu zaradi kaznivih dejanj, proti kateremu poteka postopek pred rednimi sodišči.

Correa je bil na položaju do leta 2017. Leta 2020 je bil v odsotnosti obsojen v okviru obsežne preiskave politične korupcije, trenutno živi v Belgiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!