Ekvadorska policija med bananami našla skoraj devet ton kokaina

Svet 27. Feb 202314:59 1 komentar
zasežene droge
ekvadorska policija/TWITTER

V Ekvadorju je policija zasegla 8,8 tone kokaina, vrednega okoli 311 milijonov evrov. Drogo so našli v zabojniku z bananami, namenjenimi v Belgijo.

Ekvadorska policija je zasegla približno 8,8 tone kokaina v vrednosti 330 milijonov dolarjev (311 milijonov evrov), je v nedeljo sporočila policija te južnoameriške države. Drogo so našli v zabojniku z bananami, namenjenimi v Belgijo. Ta je v zadnjih letih postala glavna vstopna točka za pošiljke kokaina v Evropo, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

“Rekordni zaseg več kot osmih ton kokaina v letu 2023,” je prek Twitterja sporočil poveljnik ekvadorske policije general Fausto Salinas. “Preprečili smo (mednarodno prodajo) 90 milijonov odmerkov, ki so v Evropi vredne 330 milijonov dolarjev,” je pojasnil in ob zapisu objavil videoposnetek, na katerem policija preiskuje kontejner, ki so ga odpremili iz ekvadorskega pristanišča Guayaquil.

Zaseg sovpada z obiskom belgijske notranje ministrice Annelies Verlinden in evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson v Ekvadorju in Kolumbiji v okviru prizadevanj za okrepitev sodelovanja v boju proti trgovini s prepovedanimi drogami, poroča britanski BBC.

Direktor Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami Alexis Gosdeel je v začetku tega meseca dejal, da “naraščajoči tok kokaina zdaj ogroža celotno EU”. “Globoko me skrbi, da širjenje trga kokaina v EU prinaša porast nasilja in korupcije v javnih institucijah in upravljanju,” je opozoril.

V Ekvadorju, ki leži med Kolumbijo in Perujem, glavnima svetovnima proizvajalcema kokaina, so leta 2021 zasegli rekordno količino te droge, in sicer približno 210 ton, namenjenih v evropska pristanišča. Lani so nato ekvadorske oblasti zasegle več kot 200 ton kokaina, od česar jih je bilo 61 odstotkov skritih med bananami, namenjenimi za izvoz iz Guayaquila. V letošnjem letu so doslej zasegli 31 ton omenjene droge, navaja AFP.

Belgijska policija je lani v pristanišču Antwerpen zasegla rekordnih 109,9 tone kokaina, nizozemska pa v pristaniščih Rotterdam in Vlissingen 52,5 tone, so januarja sporočili iz Bruslja oziroma Amsterdama. Belgijski carinski organi so sicer ob tem ocenili, da odkrijejo in zasežejo le približno deset odstotkov količine prepovedane droge, ki se tihotapi skozi Antwerpen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje