Elon Musk s svojim podjetjem vstopa tudi na področje umetne inteligence

Digitalno 13. Jul 202320:16 1 komentar
Elon Musk - xAI
PROFIMEDIA

Elon Musk je napovedal ustanovitev startup podjetja xAI, ki se bo ukvarjalo z razvojem umetne inteligence.

Ameriški podjetnik in milijarder Elon Musk je v sredo predstavil svoje lastno podjetje za razvoj umetne inteligence z imenom xAI, s katerim želi konkurirati družbi OpenAI, ki je razvila klepetalnega robota ChatGPT in glede katerega sam meni, da je politično pristranski in neodgovoren.

Da Musk ustanavlja podjetje za razvoj umetne inteligence, je znano že več mesecev – iz časov, ko se je zaradi morebitnih neobvladljivih varnostnih tveganjih zavzemal za šestmesečno prekinitev razvoja te tehnologije, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Musk bo xAI vodil sam

Musk, ki je že prvi mož proizvajalca električnih avtomobilov Tesla in vesoljskega podjetja SpaceX ter lastnik družbenega omrežja Twitter, bo xAI vodil sam. Kot še piše na spletni strani podjetja, bo xAI vodil ločeno od svojih drugih podjetij, bo pa razvita tehnologija koristila tem podjetjem, vključno s Twitterjem.

Poleg Muska so kot prve sodelavce xAI predstavili še 11 raziskovalcev, ki so pred tem delali pri družbah OpenAI, Google DeepMind in Tesla ter na Univerzi v Torontu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Cilj xAI je razumeti pravo naravo vesolja,” je zapisano na spletni strani. Na Twiterju pa je Musk dodal, da je cilj novega podjetja “razumeti realnost” in odgovoriti na največja življenjska vprašanja.

Svetovalec podjetja pobudnik odprtega pisma svetovnim voditeljem

Ekipi bo svetoval Dan Hendrycks, ki trenutno vodi organizacijo Center za varnost umetne inteligence s sedežem v San Franciscu, ki svari pred prehitrim razvojem umetne inteligence.

Hendrycks je bil junija tudi pobudnik odprtega pisma svetovnim voditeljem, v katerem je opozoril, da umetna inteligenca predstavlja enako tveganje za človeški obstoj kot denimo pandemije ali jedrska vojna.

Tudi Musk je že večkrat opozoril na nevarnosti umetne inteligence in jo označil za “našo največjo eksistencialno grožnjo”.

Podjetni poslovnež je leta 2015 sodeloval pri nastanku zagonskega podjetja OpenAI, ki je med drugim razvilo priljubljenega klepetalnega robota ChatGPT. Kasneje pa se je Musk sprl z drugimi soustanovitelji in ga začel ostro kritizirati.

ChatGPT lahko oblikuje stavke, kot bi jih človek, in je pomagal sprožiti trenutno navdušenje nad umetno inteligenco. Hkrati pa lahko izpiše popolnoma napačne informacije, s čimer se pod vprašaj postavlja njegova verodostojnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje