Ema potrdila nove stranske učinke cepiva Janssen, a koristi večje od tveganj

Svet 06. Avg 202121:07 1 komentar
Johnson & Johnson, janssen
Dado Ruvic/REUTERS

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes potrdila, da je znižana raven trombocitov v krvi povezana s cepivom proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson (Janssen). Stranska učinka tega cepiva pa sta tudi omotica in šumenje v ušesih. Ob tem so poudarili, da razmerje med koristmi in tveganji cepljenja s tem cepivom ostaja nespremenjeno: koristi pretehtajo tveganja.

Emin odbor za varnost zdravil (PRAC) je po preučitvi dostopnih podatkov, vključno s primeri stranskih učinkov in znanstveno literaturo, priporočil dopolnitev informacij o cepivu podjetja Johnson & Johnson s trombocitopenijo oziroma znižano ravnjo trombocitov v krvi kot neželenim stranskim učinkom. Priporočil je še, da se trombocitopenijo, ki trenutno velja za pomembno potencialno tveganje, označi za pomembno prepoznano tveganje.

PRAC je ugotovil še, da so s cepivom proti covidu-19 tega ameriškega proizvajalca povezani tudi primeri omotice in šumenja v ušesih. Priporočil je, da se tudi ta neželena stranska učinka doda v informacije o izdelku, so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Eme.

Koristi večje od tveganj

Poudarili so, da razmerje med koristmi in tveganji cepljenja s tem cepivom ostaja nespremenjeno. Ema je sicer v preteklosti večkrat poudarila, da koristi cepiva pretehtajo morebitna tveganja.

Odbor za varnost zdravil je razpravljal tudi o primerih motenj menstrualnega ciklusa po cepljenju proti covidu-19. Ugotovil je, da ni vzročno-posledične povezave med cepivi in tovrstnimi motnjami.