Ema priporoča uporabo zdravila RoActemra za kritično bolnike s covidom

Koronavirus 06. Dec 202121:02 0 komentarjev
RoActemra
PROFIMEDIA

Odbor Eme za varnost zdravil (CHMP) priporoča uporabo zdravila za artritis tocilizumab oziroma RoActemra za zdravljenje kritično bolnih odraslih bolnikov s covidom-19, ki jih sistematično zdravijo s kortikosteroidi in ki potrebujejo dodaten kisik ali mehansko predihavanje pljuč. Študija kaže, da to zdravilo zmanjša tveganje za smrt.

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema) bo priporočilo poslal Evropski komisiji, ki bo objavila končno odločitev, piše na spletni strani Eme. Zdravilo tocilizumab, ki ga švicarski farmacevtski velikan Roche v Evropi prodaja pod imenom RoActemra, je v EU, in tudi Sloveniji, odobreno za revmatoidni artritis, sistemski juvenilni idiopatski artritis, juvenilni idiopatski poliartritis in razširjeni oligoartritis.

Odbor CHMP je priporočilo sprejel na podlagi ugotovitev študije, v kateri je sodelovalo 4116 kritično bolnih covidnih bolnikov in ki je pokazala, da uporaba zdravila zmanjša tveganje za smrt in trajanje bolnišničnega zdravljenja. Vendar pa ga morajo bolnikom dajati skupaj s kortikosteroidi, saj v nasprotnem primeru “ni mogoče izključiti povečane smrtnosti”, so poudarili pri Emi. Svetovna zdravstvena organizacija in ZDA so sicer že odobrile uporabo tega zdravila za zdravljenje kritičnih bolnikov s covidom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!