Emmanuel Macron: Pandemija je okrepila neenakost med spoloma

Svet 30. Jun 202118:54 > 20:55 0 komentarjev
neenakost med spoloma
Gonzalo Fuentes/REUTERS

V Parizu poteka Mednarodni forum o enaki zastopanosti žensk in moških, ki se ga (virtualno) udeležujeta tudi nemška kanclerka in podpredsednica ZDA. Prisotne je nagovoril tudi predsednik RS Borut Pahor.

Ženske so po besedah francoskega predsednika Emmanuela Macron med najbolj prizadetimi med pandemijo covida-19. Postale so prve žrtve pandemije, ki je še okrepila neenakost med spoloma, je dejal ob odprtju pariškega foruma o enakopravnosti žensk.

Francoski predsednik, ki gosti forum, je opozoril še na porast nasilja nad ženskami med zaprtjem zaradi pandemije in pojava nove vrste konservatizma glede pravic žensk, poroča nemška tiskovna agencija. Po oceni Francije je nujen nov zagon na področju pravic žensk.

Mednarodnega foruma o enaki zastopanosti žensk in moških se med drugim (virtualno) udeležujejo tudi nemška kanclerka Angela Merkel, generalni sekretar ZN Antonio Guterres, nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in ameriška podpredsednica Kamala Harris.

Kamala Harris
Evelyn Hockstein/REUTERS

 

Zbrane je prek vnaprej posnetega videa nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je priznal, da se je stanje enakosti med spoloma med pandemijo poslabšalo tudi v Sloveniji, so sporočili z urada predsednika. “Potreben bo dodaten napor, da bomo obrnili ta trend in kot družba izkoristili vse potenciale, ki jih imamo. To nam bo pomagalo tudi pri soočanju z izzivi okrevanja po pandemiji covida-19,” je dejal.

Zavezal se je še, da bomo v Sloveniji nadaljevali prizadevanja za večjo enakopravnost žensk na vseh področjih, vključno s področjem tehnologije in inovacij ter se še naprej vključevali v mednarodna prizadevanja na tem področju. Prepričan je, da je v Sloveniji in svetu še veliko znanja, ki ga je treba izkoristiti in omogočiti vsem, da prispevajo k preboju v trajnostni, človeku in okolju prijaznejši razvoj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!