Prešteti dve tretjini glasovnic: Enotna Rusija prejela 48 odstotkov glasov

Svet 20. Sep 202109:20 > 09:37 0 komentarjev
Volitve v Rusiji
Evgenia Novozhenina/REUTERS

Po preštetju več kot dveh tretjin glasovnic je na parlamentarnih volitvah v Rusiji, ki so se končale v nedeljo, v jasnem vodstvu vladajoča stranka Enotna Rusija. Prejela je več kot 48 odstotkov glasov. V rusko dumo so se uvrstili tudi Komunistična partija, Liberalni demokrati in Pravična Rusija – patrioti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po več kot 68 odstotkov preštetih glasov je po podatkih volilne komisije z več kot 48 odstotki glasov v vodstvu vladajoča stranka Enotna Rusija. Sledi Komunistična partija z več kot 20 odstotkov glasov, skrajno desni Liberalni demokrati so prejeli skoraj osem odstotkov glasov, socialistična Pravična Rusija – patrioti pa več kot sedem odstotkov. Na vstop v rusko dumo upa tudi Nova ljudska stranka, ki je osvojila več kot pet odstotkov vseh do zdaj preštetih glasov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Stranka Enotna Rusija je po objavi prvih podatkov z volišč že razglasila zmago. Podporniki stranke so se že v nedeljo zvečer podali na moskovske ulice, kjer so vzklikali in se veselili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po trenutnih projekcijah bo Enotna Rusija osvojila 304 poslanske sedeže v 450-članski dumi in s tem ohranila dvotretjinsko večino ter s tem možnost spreminjanja ustave.

Na volitvah, ki so potekale od petka do nedelje, se je za sedeže v rusko dumo potegovalo 14 političnih strank. V državi so sočasno potekale tudi volitve za vodje devetih zveznih okrožij in člane 39 regionalnih parlamentov, poroča Tass.

Na volišča je bilo pozvanih približno 110 milijonov Rusov. Po podatkih državne volilne komisije v Moskvi je v nedeljo do 18. ure po krajevnem času svoj glas oddalo nekaj več kot 45 odstotkov volilnih upravičencev.

Rusija
Maxim Shemetov/REUTERS

Poziv Navalnega obrodil sadove

Kot navaja AFP, je poziv opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je med najbolj glasnimi kritiki ruskega predsednika Vladimirja Putina, obrodil sadove. Pred volitvami je iz kazenske kolonije vzhodno od Moskve ljudi pozval k protestnim volitvam proti Enotni Rusiji in zlasti glasovanju za komuniste. Podpora Komunistični partiji je od zadnjih parlamentarnih volitev v državi leta 2016 zrasla za osem odstotnih točk iz 13,3 odstotka.

Opozicija medtem opozarja na številne volilne kršitve, kot sta glasovanje pod prisilo in večkratno glasovanje, poroča AFP. Volilne komisije v Rusiji so v zadnjih treh dneh prejele najmanj 750 pritožb zaradi volilnih kršitev, je sporočilo notranje ministrstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!