Epidemija fentanila v ZDA: v eni od zveznih držav razglasili izredne razmere

Svet 01. Feb 202410:54 3 komentarji
Fentanil, ZDA, droge
Foto: PROFIMEDIA

V glavnem mestu ameriške zvezne države Oregon so tamkajšnje oblasti razglasile 90-dnevne izredne razmere zaradi smrtonosne droge fentanil. Tako bo v središču Portlanda postavljen tudi poveljniški center, ki bo oblastem in policiji omogočal hitrejši odziv na obvladovanje razmer.

Po poročanju CNN so guvernerka ameriške zvezne države Oregon Tina Kotek, predsednica okrožja Multnomah Jessica Vega Pederson in župan glavnega mesta Portland Ted Wheeler sprejeli odločitev, da v Portlandu razglasijo 90-dnevno obdobje izrednih razmer zaradi reševanja razmer, ki jih je v mestu povzročila droga fentanil.

Izredne razmere za reševanje krize javnega zdravja in varnosti v osrednjem delu Portlanda so razglasili zaradi velikega povečanja primerov predoziranja in številnih smrtnih primerov, ki jih je povzročil fentanil.

“Naša zvezna država se še nikoli ni spopadala s tako smrtonosno in zasvojljivo drogo, kot je fentanil. Vsi se sprašujemo, kako naj se s tem spopademo,” je v sporočilu za javnost dejala Kotek.

V Oregonu so leta 2020 sprejeli ukrep, ki je dekriminaliziral določeno uporabo trdih drog, med drugim fentanila, ki je sintetični opioid. Ukrep je bil deležen številnih kritik, število smrtnih žrtev zaradi prevelikih odmerkov opioidov pa se od takrat vztrajno povečuje.

Leta 2019 je bilo število smrtnih žrtev zaradi predoziranja 280, leta 2022 pa je bilo tovrstnih smrtnih žrtev že 956. Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni je leta 2021 v ZDA zaradi prevelikega odmerka drog, ki so vsebovale fentanil, umrlo že več kot 70.000 ljudi, kar je skoraj štirikratno povečanje v petih letih.

Oblasti v Oregonu napovedujejo, da bo razglasitev izrednih razmer v Portlandu pripomogla pri boju proti fentanilu. Odredba o izrednih razmerah namreč omogoča zvezni državi, da v boju proti drogam nameni več sredstev, prav tako pa bo v središču Portlanda postavljen tudi poveljniški center.

Potekalo bo okrepljeno ozaveščanje ljudi v potek zdravljenja odvisnosti, okrevanja in nastanitve odvisnikov. Okrepljen bo tudi policijski nadzor v središču mesta, glavne policijske tarče pa bodo preprodajalci fentanila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje