EPP naj bi po raciji odpovedal strankarsko srečanje v Varšavi

Svet 07. Apr 202312:24 1 komentar
EPP
PROFIMEDIA

Po nedavni raciji naj bi Evropska ljudska stranka odpovedala srečanje, ki naj bi potekalo v poljski prestolnici. Po navedbah neimenovanih virov v stranki je pobudo za odpoved sestanka iz notranjepolitičnih razlogov dala poljska Državljanska platforma.

Evropska ljudska stranka (EPP) je po nedavni raciji belgijske in nemške policije na njihovem sedežu v Bruslju odpovedala za naslednji teden načrtovano srečanje v Varšavi, danes poroča bruseljski portal Euractiv.

Po torkovi raciji v Bruslju so iz EPP sporočili, da so policijske dejavnosti povezane s preiskavo suma korupcije v nemški zvezni deželi Turingija.

Policija preiskuje nemškega poslanca iz vrst krščanskih demokratov (CDU) Maria Voigta, ki je osumljen korupcije in podkupovanja, navaja Euractiv. Voigt je bil namreč v času volitev v Evropski parlament leta 2019 vodja digitalne kampanje Manfreda Webra, predsednika EPP. Takrat naj bi pogodbe za digitalno kampanjo podelil podjetju v Turingiji, približno leto dni pozneje pa je postal vodja CDU v tej deželi.

Poljska desnosredinska Državljanska platforma je domnevno pozvala vodstvo EPP, naj odpove načrtovani sestanek v Varšavi. Stranka, ki jo vodi nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, je namreč zaskrbljena zaradi poskusov poljskih provladnih medijev, da škandal, ki pretresa EPP, izkoristijo za očrnitev vodilne opozicijske stranke.

Donald Tusk
Kacper Pempel/REUTERS

Tusk je udeležbo na sestanku v poljski prestolnici vnaprej odpovedal, saj se hoče izogniti političnemu škandalu v letu, ko ga doma čakajo parlamentarne volitve, je povedal eden od virov. Drugi vir je medtem dejal, da je Weber sprva vztrajal z izvedbo srečanja, a naj bi si nato premislil. Že pred tem je odpovedal mesečno večerjo komisarjev s predsedstvoma stranke in poslanske skupine EPP.

Ljudska stranka je v torek potrdila, da so policisti “obiskali” njihov sedež v belgijski prestolnici, in dodali, da povsem transparentno sodelujejo s preiskovalci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje