Erdogan o vstopu Švedske v Nato: Ne trudite se zaman

Svet 01. Feb 202314:31 0 komentarjev
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan
PROFIMEDIA

Recep Tayyip Erdogan je v današnjem nagovoru poslancem svoje stranke ponovil, da bo Turčija verjetno zeleno luč za vstop v Nato prižgala le Finski. "Švedska, ne trudite se zaman," je ob tem dodal.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v današnjem nagovoru poslancem svoje stranke za pravičnost in razvoj v parlamentu ponovno dejal, da bi Ankara lahko vstop Finske v zvezo Nato potrdila brez Švedske. Pristopni proces Finske je sicer ocenil kot pozitiven.

“Švedska, ne trudite se zaman. Dokler boste vi in vaše varnostne sile dovolili, da se zažge in raztrga moja sveta knjiga, Koran, ne bomo potrdili vaše vključitve v Nato,” je v parlamentu dejal Erdogan.

Turški predsednik je sicer že v nedeljo opozoril, da bi lahko vstop Finske v Nato potrdil brez njihove sosede. Ob tem je ponovil zahtevo, da jim Švedska izroči osumljence, ki jim Turčija očita teroristične aktivnosti. “Če se zares želite pridružiti Natu, nam boste vrnili te teroriste,” je Švedski sporočil Erdogan.

Preberite še: Švedski premier o nerealnih zahtevah Turčije: So stvari, ki jih ne moremo dati

Pretekli teden so turške oblasti tudi preložile nov krog pogovorov s Švedsko in Finsko, potem ko je 21. januarja na protestu v Stockholmu švedsko-danski desničarski skrajnež Rasmus Paludan sežgal Koran. Švedske oblasti so sicer obsodile dejanja skrajneža, vendar so hkrati tudi branile široko opredelitev svobode govora v svoji državi.

Finski zunanji minister Pekka Haavisto je medtem v ponedeljek izjavil, da si Finska še vedno želi pridružiti Natu skupaj s Švedsko in dodal, da bi obe državi morali biti sprejeti v zavezništvo najkasneje do julija, ko bo v Vilni potekal vrh Nata.

Turčija in Madžarska ostajata edini od 30 držav članic zahodnega obrambnega zavezništva, ki še nista ratificirali vstopa Švedske in Finske v Nato, pri čemer naj bi Madžarska to storila še ta mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!