Erdoğan ponovil grožnjo z napadom, znebiti se želi “teroristov” na severu Sirije

Svet 01. Jun 202216:02 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Foto: Sputnik/Vladimir Smirnov/REUTERS

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je ponovno zagrozil z napadom na območje severa Sirije. Po lastnih navedbah želi mesti Manbij in Tel Rifat očistiti teroristov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je danes ponovil grožnjo z napadom na sever Sirije, kjer se po njegovih besedah nahajajo kurdski teroristi, ki sodelujejo z v Turčiji prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). Kot je dejal, naj bi s tem vzpostavili 30-kilometrski varnostni pas ob turško-sirski meji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdoğan je poudaril, da bodo po “očiščenju” mest Manbij in Tel Rifat “korak za korakom vstopili v druge regije”. Videli bomo, kdo podpira zakonite varnostne operacije, ki jih izvaja Turčija, in kdo jim skuša nasprotovati,” je dejal.

Turški voditelj je v zadnjih dneh že večkrat zagrozil z operacijo proti borcem PKK. Njegov cilj so tudi Enote za zaščito ljudstva (YPG), skupina, za katero meni, da je del PKK. YPG te očitke zavrača, ne skrivajo pa podpore idejnemu očetu PKK Abdulahu Öcalanu, ki v Turčiji prestaja zaporno kazen, poroča britanski časnik Guardian. YPG je sicer del Sirskih demokratičnih sil (SDF), skupine, ki jo poleg Kurdov sestavljajo tudi Arabci, Asirci in druge narodnosti v severni Siriji, na terenu pa sodeluje z ameriškimi in ruskimi enotami.

Od leta 2016 je Ankara izvedla štiri vojaške operacije na severu Sirije, pri čemer je večinoma ciljala YPG – te skupine države Nata za razliko od Turčije ne definirajo kot teroristično skupino [enako ne velja za PKK]. Operacije Turčije so naletele na nasprotovanje držav zveze Nato, med glasnejšimi so bile ZDA. V luči tega je Erdoğan opozoril še, da pred začetkom operacije ne bo čakal na dovoljenje ZDA. Washington je namreč že posvaril Turčijo, naj ne napade severne Sirije, saj bi to lahko ogrozilo stabilnost v regiji in varnost ameriških enot, ki so tam nastanjene, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!