Erdogan se je v Sarajevu zavzel za konstruktivne volitve v BiH

Svet 06. Sep 202216:30 > 17:33 1 komentar
Tayyip Erdogan
Dado Ruvic/REUTERS

Turčija je pripravljena dati vse od sebe, da bi premagali probleme v BiH, je po srečanju s člani predsedstva BiH v Sarajevu danes zagotovil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Poudaril je pomembnost konstruktivnih volitev in napovedal, da bodo državljani BiH in Turčije v obe državi kmalu lahko potovali le z osebnimi izkaznicami.

“Odnosi Turčije in BiH so na izjemni ravni,” je po srečanju s člani predsedstva BiH ocenil Recep Tayyip Erdogan in dejal, da je bila med temami pogovorov tudi nadaljnja krepitev odnosov med državama, poroča spletni portal bosanskega časnika Dnevni avaz.

Dotaknil se je tudi prihajajočih splošnih volitev v Bosni in Hercegovini, ki bodo 2. oktobra. “Izjemno pomembno je, da so volitve konstruktivne. To ni pomembno samo za BiH, ampak za celotno regijo. Ob tej priložnosti si želim, da bi bili volilni rezultati koristni za BiH,” je poudaril.

Erdogan se je z visokimi predstavniki BiH pogovarjal še o krepitvi dvostranske trgovine in o gradnji avtoceste Sarajevo-Beograd. “Ta projekt vidimo kot mirovni projekt, ki bo povezal narode in regije. Veselimo se tega, da bomo omočili potovanja zgolj z osebnimi izkaznicami. Jutri bomo s Srbijo podpisali podoben sporazum, že prej pa smo ga podpisali z Bolgarijo,” je še dejal turški predsednik.

Za konec je zagotovil, da bo Turčija stala ob strani BiH na vseh področjih. Erdogan se bo danes sestal še s predstavniki obeh domov parlamenta BiH, zvečer pa bo sodeloval na poslovnem forumu.

Turški predsednik je BiH nazadnje obiskal avgusta lani, ko se je med drugim udeležil tudi poroke hčerke vodje največje bošnjaške stranke SDA, Bakirja Izetbegovića. Tokrat je Erdogan v Sarajevo prišel v času predvolilne kampanje in naraščanja napetosti zaradi nesoglasij glede sprememb volilnega zakona v BiH.

Hrvati in visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt se namreč zavzemajo za spremembe volilnega zakona, ki naj bi onemogočile preglasovanje Hrvatov v telesih oblasti, medtem ko Bošnjaki takšnim spremembam nasprotujejo.

Podobno stališče do tega vprašanja ima tudi Turčija, ki je v svetu za uveljavljanje miru (PIC) po pisanju bosanskega spletnega portala Klix.ba podprla tehnične spremembe, ne pa tudi sprememb v političnem kontekstu. Erdogan je po srečanju s člani predsedstva BiH, Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem in Miloradom Dodikom, to stališče ponovil. Dejal je, da nasprotuje posredovanju Schmidta.

“Odločitve o volilnem zakonu sprejema ta trojica voditeljev. Tu ne potrebujemo posredovanja visokega predstavnika. Mi smo proti kakršnimkoli posredovanjem okoli tega demokratičnega procesa,” je izjavil po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Bošnjaški član predsedstva Džaferović je po sestanku z Erdoganom dejal, da je to notranjepolitično vprašanje. Hrvaški član Komšić, ki ga večina Hrvatov ne sprejema kot svojega legitimnega predstavnika, pa je opozoril, da bi moral Schmidt razmisliti o posledicah morebitne takšne odločitve.

Nasprotovanje Schmidtovi odločitvi o spremembah volilnega zakona v BiH je izrazil tudi srbski član predsedstva Dodik. Je pa dodal, da razume pričakovanja Hrvatov v BiH, da imajo legitimne politične predstavnike.

Po Sarajevu se bo Erdogan odpravil v Beograd

Turškega predsednika na turneji po Zahodnem Balkanu sicer spremlja žena Emine Erdogan, člani njegovega kabineta, zunanji minister Mevlut Cavusoglu in številni drugi ministri, pa tudi več deset drugih visokih uradnikov, poslovnežev in predstavnikov vladajoče turške stranke AKP, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Po obisku v Sarajevu se bo Erdogan odpravil v Beograd, kjer ga bo v sredo gostil srbski predsednik Aleksandar Vučić, zadnja postaja na njegovi turneji po Zahodnem Balkanu pa bo Hrvaška, kjer se bo v Zagrebu sestal s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem in premierjem Andrejem Plenkovićem. Ogledal naj bi si tudi novo džamijo in islamski center v Sisku ter se udeležil poslovnega foruma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje