Erdogan upa na nadaljevanje sodelovanja z Nemčijo po Merklovi

Svet 16. Okt 202118:06 0 komentarjev
Angela Merkel, Tayyip Erdogan
Murad Sezer/REUTERS

Nemška kanclerka Angela Merkel se je srečala s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Izrazila sta pričakovanja za dobre prihodnje odnose med državami tudi po odhodu Merkel iz politike.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes na poslovilnem obisku sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. Kot je dejal, si bo Turčija prizadevala za dobre odnose tudi z novo nemško vlado, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merkel je izrazila pričakovanje, da si bo tudi nova nemška vlada prizadevala za skupne interese in geostrateško sodelovanje, a obenem opozorila na vprašanja glede spoštovanja človekovih pravic in osebnih svoboščin v Turčiji.

Odnosi s Turčijo v času mandata Angele Merkel težavni

Odnosi med Turčijo in Nemčijo so bili v 16 letih kanclerskega mandata Merkel sicer težavni. Kritik tako Nemčije kot tudi EU je bilo deležno pridržanje in pregon nekaterih nemških in turških opozicijskih aktivistov v Turčiji.

Turško sodišče je ravno ta teden nemškega državljana kurdskega porekla obsodilo na več kot dve leti zapora zaradi obtožb o teroristični propagandi na družbenih omrežjih. Merkel je priznala, da so napadi na nemške državljane v Turčiji še vedno problem, vendar je poudarila, da je treba nadaljevati dialog.

“Upam, da se bo uspešno delo, ki smo ga opravili s kanclerko Angelo Merkel, nadaljevalo tudi v mandatu nove nemške vlade,” je dejal Erdogan na skupni novinarski konferenci.

Angela Merkel, Tayyip Erdogan
Murad Sezer/REUTERS

Med ključnimi vprašanji migrantski val

Dodal je, da je tesen dialog z Merkel kljub občasnim nesoglasjem pripomogel k reševanju vprašanj, vključno s pristopnim procesom Turčije k EU in begunsko krizo. Turški voditelj se je Merkel zahvalil za njena iskrena prizadevanja za reševanje dvostranskih in regionalnih vprašanj, zlasti sirske krize, ter ji zaželel uspeh po koncu mandata in jo označil za svojo “drago prijateljico”.

Glede vprašanja beguncev je Erdogan poudaril, da je Turčija sprejela skoraj 5 milijonov migrantov. “Turčija je v zvezi z begunci postala ‘hiša za goste’. Vseh teh ljudi ni mogoče prezreti,” je po poročanju dpa dejal Erdogan.

Turčija je na vrhuncu migrantskega vala v zameno za finančno pomoč EU sprejela približno 3,7 milijona beguncev iz Sirije in več sto tisoč migrantov iz drugih držav, kot je Afganistan. Merkel je dejala, da EU namerava Turčiji poleg že dogovorjenih 6 milijard evrov zagotoviti še več finančne pomoči za podporo beguncem.

Erdogan pa je na drugi strani že večkrat poudaril, da njegova država ne bo sprejela novih beguncev, na primer iz Afganistana, še poroča dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!