Estonija z javnih mest odstranjuje sovjetske spomenike

Svet 16. Avg 202210:30 > 12:53 0 komentarjev
Estonija
PROFIMEDIA

Spomeniki iz časa Sovjetske zveze na javnih mestih v Estoniji po mnenju estonske vlade niso več sprejemljivi. Sporočili so, da bodo odstranjeni spomeniki v kraju Narva, ki leži ob meji z Rusijo, kot razlog pa je premierka Kaja Kallas navedla zagotavljanje "javnega reda in notranje varnosti".

Estonska vlada je sporočila, da bodo odstranili spomenike iz časa Sovjetske zveze, ki so razstavljeni na javnih mestih v kraju Narva, ki leži na severovzhodu Estonije, tik ob meji z Rusijo. Med njimi je replika sovjetskega tanka T-34, ki si ga bo odslej mogoče ogledati v vojnem muzeju v kraju Viimsi blizu Talina.

Po navedbah estonskih medijev in fotografijah, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, so vojaško vozilo, ki je po navedbah STA stalo na mestu, kjer je Rdeča armada med drugo svetovno vojno prečkala reko Narvo, že odstranili s spominskega mesta.

Kot navaja bruseljski Politico, je odstranitev tanka sprožila kar nekaj napetosti med vlado v Talinu in lokalnimi oblastmi, ki so vztrajale, da je odločitev o odstranitvi sovjetskih spomenikov njihova. Večina prebivalcev obmejne Narve je namreč rusko govoreča.

Odpiranje starih ran, varnost in red

“Nihče ne želi, da naša napadalna in sovražna soseda spodbuja napetosti pri nas,” je odločitev o odstranitvi spomenikov v Narvi utemeljila estonska premierka Kaja Kallas. “Rusiji ne bomo dali priložnosti, da uporablja preteklost za ogrožanje miru v Estoniji,” je dodala sodeč po zapisu na uradni spletni strani estonske vlade.

V estonskem vladnem kabinetu so po besedah Kallas prepričani, da sovjetski spomeniki “odpirajo stare rane” in bi lahko spodbudili več sovražnosti. Njihovo odstranitev tako utemeljujejo z zagotavljanjem “javnega reda in notranje varnosti”, ki da nista le “lokalne narave”, kot so bili prepričani v Narvi.

Kot so še sporočili z estonske vlade, so se že pred časom načeloma dogovorili, da bodo do konca leta z javnih mest po državi “odstranili vojne spomenike sovjetskega okupatorskega režima”. Kdaj se bo to zgodilo, bo odvisno od logističnih zmožnosti lokalnih skupnosti.

Kaja Kallas
PROFIMEDIA

Estonija, do razpada Sovjetske zveze leta 1991 sovjetska republika, je ena od držav Evropske unije, ki zagovarja še posebej ostra stališča do Rusije. Minuli konec tedna so v Talinu denimo sprejeli odločitev, da večini ruskih državljanov ne bodo več izdajali vizumov, v državo pa bo onemogočen tudi vstop za ruske državljane s schengenskimi vizumi, ki jih je izdala Estonija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!