Etiopska vlada v Tigrayu razglasila prekinitev spopadov

Svet 28. Jun 202121:26 > 21:31 0 komentarjev
Tigray, Etiopija
Baz Ratner/REUTERS

Po neuradnih informacijah so predstavniki etiopske vlade že zapustili prestolnico etiopske regije Tigray, kjer od jeseni potekajo oboroženi spopadi in hujše kršitve človekovih pravic.

Etiopska vlada je regiji Tigray na severu države, kjer so v preteklih mesecih potekali oboroženi spopadi, napovedala enostransko prekinitev ognja, ki naj bi začela veljati takoj in naj bi trajala do konca spravila letine. Prekinitev spopadov je pred tem podprla prehodna vlada v prestolnici regije Mekelle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za številne opazovalce je prekinitev spopadov presenetljiva. Po neuradnih informacijah so predstavniki etiopske vlade že zapustili prestolnico Mekelle, medtem ko so menda uporniki iz vrst Tigrajske ljudske osvobodilne fronte (TPLF) zavzeli položaje v mestu. Neodvisni viri teh navedb še niso potrdili. Po navedbah etiopske vlade naj bi prekinitev ognja kmetom omogočila delo na poljih, človekoljubnim organizacijam pa neovirano delo v regiji Tigray.

Tigray, Etiopija
Baz Ratner/REUTERS

Spomnimo, etiopska vlada je novembra lani začela z vojaško ofenzivo proti TPLF, ki je bila do takrat na oblasti v regiji na severu države. V ozadju so bile dolgoletne napetosti med TPLF in etiopsko vlado. V konflikt, ki ga spremljajo hude kršitve človekovih pravic, kot so množični poboji in spolne zlorabe, so se vključili še drugi akterji, med njimi eritrejska vojska.

Na stotisoče ljudi je v regiji Tigray odvisnih od humanitarne pomoči, vendar človekoljube organizacije dlje časa zaradi varnostnih razmer in birokratskih ovir niso imele dostopa do vseh, ki potrebujejo pomoč. Pomoč v obliki hrane potrebuje več kot pet milijonov ljudi, 350.000 osebam pa grozi lakota, podatke Združenih narodov navaja britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!