EU bi v nekaj letih podvojila uvoz plina iz Azerbajdžana

Svet 18. Jul 202220:04 0 komentarjev
Ursula von der Leyen
PROFIMEDIA

Evropska unija želi po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v nekaj letih podvojiti uvoz plina iz Azerbajdžana. "EU se obrača na bolj zanesljive energetske dobavitelje," je dejala v Bakuju, kjer je z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Aliyevim podpisala memorandum o krepitvi sodelovanja, tudi na področju energetike.

Ursulo Von der Leyen v Azerbajdžanu spremlja komisarka za energetiko Kadri Simson. Na današnjem srečanju z azerbajdžanskim predsednikom in tamkajšnjim ministrom za energetiko Parvizom Shahbazovim so podpisali memorandum o krepitvi odnosov med EU in Azerbajdžanom.

“Z novim memorandumom odpiramo novo poglavje energetskega sodelovanja z Azerbajdžanom, ki je naš ključni partner v prizadevanjih za opustitev ruskih fosilnih goriv,” so predsednico Evropske komisije povzeli v Bruslju. Ob tem je von der Leyen poudarila, da strani ne samo, da krepita obstoječe partnerstvo, ki zagotavlja stabilno in zanesljivo oskrbo EU s plinom prek južnega plinskega koridorja, ampak postavljata tudi temelje dolgoročnega partnerstva na področju energetske učinkovitosti in čiste energije. Tako EU kot Azerbajdžan namreč zasledujeta cilje iz pariškega sporazuma, je dodala.

Simson je medtem izpostavila strateško vlogo južnega plinskega koridorja. “Azerbajdžan je že povečal dobavo zemeljskega plina uniji in ta trend se bo nadaljeval,” je dejala in napovedala, da bo država uniji že letos dobavila do štiri milijarde kubičnih metrov dodatnega plina. Do leta 2027 naj bi se količine več kot podvojile. Še pred obiskom Bakuja je predsednica Evropske komisije izpostavila pomembnost razpršitve energetskih virov. Lani je Azerbajdžan v Evropo prek plinovodov v Gruziji in Turčiji dobavil okoli osem milijard kubičnih metrov plina.

Energetika je bila medtem tudi osrednja tema današnjega srečanja francoskega predsednika Emmanuela Macrona in predsednika Združenih arabskih emiratov Sheikha Mohameda bin Zayeda Al-Nahyana v Parizu. Gre za njegov prvi obisk v tujini, potem ko je po smrti polbrata maja prevzel oblast. Kot navaja AFP, bosta srečanje po pričakovanjih sklenila z zagotovilom ZAE glede dobave energentov Franciji. Dogovor naj bi se nanašal predvsem na dizel, ki ga Združeni arabski emirati Franciji trenutno ne dobavljajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!