EU in ZDA zaskrbljeni nad ukinitvijo srbskega dinarja na Kosovu

Svet 29. Jan 202416:53 0 komentarjev
denar, evri
PROFIMEDIA

Kosovska centralna banka je nedavno sporočila, da bo s 1. februarjem evro postal edina valuta za gotovinske transakcije. Srbski predsednik, Evropska unija in ZDA so opozorili na negativne posledice te odločitve, ki bo neposredno vplivala na vsakodnevno življenje ogromne večine srbskega prebivalstva.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na današnjem srečanju s posebnim odposlancem EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom kritiziral odločitev Prištine, da ukine srbski dinar. Na morebitne negativne posledice te odločitve sta opozorili tako EU kot ZDA ter kosovske oblasti pozvale k čim daljšemu prehodnemu obdobju.

Vučić je po srečanju z Lajčakom v Beogradu na družbenem omrežju Instagram sporočil, da je odposlanca EU opozoril na nujnost vzpostavitve skupnosti srbskih občin in ponovne izvedbe lokalnih volitev v štirih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova ter prosil za podporo EU “pri zaustavitvi nadaljnjih provokacij iz Prištine”.

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković je v izjavi za medije pojasnil, da je Vučić na sestanku vztrajal, da kosovski premier Albin Kurti “preneha s provokacijami in potezami”, kot je ukinitev dinarja. Cilj te odločitve je po prepričanju srbskih oblasti ta, da prežene Srbe s severa države in ustavi dialog.

Se bo na Kosovu plačevalo le še z evri?

Kosovska centralna banka (CBK) je sredi meseca sporočila, da bo evro na Kosovu s 1. februarjem postal edina valuta za gotovinske transakcije. To pomeni, da na Kosovu odtlej ne bo več mogoč plačilni promet v srbskih dinarjih.

V srbskih skupnostih na Kosovu plačilni promet še vedno poteka tudi v srbskih dinarjih. V dinarjih še vedno izplačujejo tudi plače v srbskih institucijah ter gostinstvu in drugih zasebnih storitvenih dejavnostih.

Dinarji na Kosovo prihajajo iz Srbije prek srbske centralne banke (NBS), ki ima na severu države trezor. Po 1. februarju bo uvoz in izvoz evrov ter drugih valut na Kosovu potekal izključno prek CBK, kosovske oblasti pa nameravajo ukiniti tudi banke, ki delujejo v srbskem sistemu in imajo na Kosovu svoje podružnice.

Zakaj sta EU in ZDA zaskrbljeni?

Zaskrbljenost EU nad ukinitvijo srbskega dinarja na Kosovu je danes izrazil tudi tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

Pojasnil je, da unijo skrbi predvsem vpliv, ki ga bo imela ta odločitev na občine z večinsko srbskim prebivalstvom. Ocenjujejo namreč, da bo neposredno vplivala na vsakodnevno življenje ogromne večine srbskega prebivalstva, ki v srbski valuti prejemajo plače ali finančno pomoč.

“Glede na možne posledice te odločitve v okviru procesa normalizacije odnosov med Kosovom in Srbijo pričakujemo, da bodo upoštevali vidike, ki zadevajo srbsko skupnost na Kosovu, v skladu z dialogom, ki ga poteka pod okriljem EU,” je dejal Stano. Kosovske oblasti je tudi pozval k dovolj dolgemu prehodnemu obdobju, ki bo omogočil, da med pogajanji najdejo rešitev tega konkretnega problema.

Podobno je danes sporočil ameriški veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier. “Menimo, da ima ta odločitev lahko posledice, ki niso do konca premišljene,” je opozoril Hovenier v izjavi za medije. Kosovsko centralno banko in oblasti je obenem pozval, naj preložijo izvajanje nekaterih določb, da bodo zagotovili, da prebivalstvo ne bo negativno prizadeto.

“Menimo, da je potreben čas, da je potrebno prehodno obdobje in da je treba rešiti neka vprašanja, ki z našega vidika niso rešena. Zato smo mi, kot kvinta (ZDA, Velika Britanija, Francija, Italija in Nemčija), pozvali, naj to odločitev preložijo,” je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!