“EU naj v luči zlorab prebežnikov začasno zadrži dogovor s Tunizijo”

Svet 19. Jul 202314:28 0 komentarjev
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in tunizijski predsednik Kais Sajed.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in tunizijski predsednik Kais Sajed. (Foto: PROFIMEDIA)

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je EU danes pozvala, naj v luči "resnih zlorab" prebežnikov s strani tunizijskih varnostnih organov začasno zadrži v nedeljo podpisani dogovor o preprečevanju nezakonitih migracij s to severnoafriško državo.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je sporočila, da je od marca opravil intervjuje z več kot 20 prebežniki in prosilci za azil v državi, skoraj vsi pa so pričali o tem, da so jim tunizijske oblasti kršile človekove pravice.

Nevladna organizacija s sedežem v New Yorku je v svojem poročilu med zabeleženimi kršitvami navedla “pretepanje, uporabo prekomerne sile, nekatere primere mučenja, samovoljne aretacije in pridržanje, kolektivne izgone, nevarne dejavnosti na morju, prisilne izselitve ter krajo denarja in premoženja”.

Sedem izmed 20 intervjuvancev je del skupine do 1.200 temnopoltih Afričanov, ki naj bi jih tunizijski varnostni organi premestili v puščavska območja ob meji z Libijo in Alžirijo.

Tunizija, EU
Na strani EU so sporazum podpisali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nizozemski premier Mark Rutte in italijanska premierka Giorgia Meloni. (Foto: PROFIMEDIA)

Bruselj naj bi Tuniziji pomagal z 900 milijoni evrov

O enem takem primeru so v nedeljo, torej na dan podpisa pogodbe med EU in Tunizijo, poročali dopisniki francoske tiskovne agencije AFP. Libijski mejni organi so namreč rešili več deset izčrpanih in dehidriranih ljudi, ki naj bi jih v puščavi pustili pripadniki tunizijske vojske in nacionalne garde.

Ta primer sledi izgonu več sto tujcev iz tunizijskega pristaniškega mesta Sfax v začetku meseca, o katerem so za AFP pričali številni nevladniki in ostali viri. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nizozemski premier Mark Rutte in italijanska premierka Giorgia Meloni so v nedeljo v Kartagini s tunizijskim predsednikom Kaisom Sajedom podpisali dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov prebežnikov.

V okviru dogovora bo EU letos z več kot 100 milijoni evrov finančno kompenzirala Tunizijo za njen prispevek pri ustavljanju prebežnikov in beguncev na njihovi poti v Evropo. Skupno naj bi Bruselj ekonomsko opustošeni Tuniziji pomagal z 900 milijoni evrov.

HRW je v tej luči pozval države članice EU, naj začasno zadržijo sporazum s Tunisom, dokler se temeljito ne preuči njegovega vpliva na človekove pravice ljudi na poti.

Nevladniki nedaven porast primerov slabega ravnanja z prebežniki povezujejo s Sajdeovo vse ostrejšo retoriko. Predsednik Tunizije je februarja namreč sporočil, da ne bo dovolil, “da nezakoniti migranti ostanejo v Tuniziji in da se spodkopavajo državne institucije ali spreminja demografska sestava Tunizije”. Odtlej se je število poskusov odhodov iz države proti Evropi še povečalo. Italijanska Lampedusa je od tunizijske obale oddaljena okoli 150 kilometrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!