Šarec o pomenu hitrosti in učinkovitosti skupnih nabav streliva za Ukrajino

Svet 08. Mar 202321:11 0 komentarjev
Ukrajina, vojaki
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Obrambni minister Marjan Šarec je na današnjem neformalnem zasedanju ministrov za obrambo članic Evropske unije v Stockholmu podprl prizadevanja EU za skupne nabave streliva za Ukrajino. Pri tem je poudaril pomen hitrosti in učinkovitosti. Na zasedanju je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell predlagal, da se iz evropskega mirovnega instrumenta nameni milijarda evrov za dobave streliva Ukrajini iz trenutnih zalog evropskih držav, še milijarda evrov pa za skupno naročanje streliva, ki bi ga nato namenili Ukrajini. Ministri so se načelno strinjali s predlogom.

Pri skupnih nabavah streliva so po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca poleg hitrosti in učinkovitosti pomembna tudi finančna sredstva in koliko so države članice pripravljene prispevati.

Hkrati je treba skupno javno naročanje EU nadgraditi s krepitvijo evropske obrambne tehnološke in industrijske baze. Pri tem je treba upoštevati tudi sodelovanje malih in srednjih podjetij, kar je izrednega pomena predvsem za Slovenijo, so zapisali na obrambnem ministrstvu.

Borell predlaga dve milijardi evrov za dobavo streliva Ukrajini

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je predlagal, da se iz evropskega mirovnega instrumenta nameni milijarda evrov za dobave streliva Ukrajini iz trenutnih zalog evropskih držav, še milijarda evrov pa za skupno naročanje streliva, ki bi ga nato namenili Ukrajini. Obrambni ministri EU so se danes načelno strinjali s predlogom.

Preberite še: Boj za Bahmut: v ruske roke bi lahko padel že v naslednjih dneh

Borrell je na današnjem neformalnem zasedanju obrambnih ministrov EU v Stockholmu predlagal pristop k dobavi streliva Ukrajini, ki bi temeljil na treh medsebojno povezanih stebrih.

V okviru prvega stebra bi iz evropskega mirovnega instrumenta, v katerega sredstva prispevajo države članice, namenili milijardo evrov za takojšnjo dobavo streliva iz že obstoječih zalog evropskih vojsk, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Drugi steber predvideva skupno naročanje topniških izstrelkov, da bi ponovno zapolnili svoje zaloge in tudi dobavili dodatno strelivo Ukrajini. Tudi za ta steber bi namenili milijardo evrov iz mirovnega instrumenta, je pojasnil.

Tretji steber bi bil medtem namenjen povečanju proizvodnih zmogljivosti evropske obrambne industrije.

Ministri za obrambo so danes govorili tudi o poteku evropske misije urjenja ukrajinskih vojakov v Nemčiji in na Poljskem. Slovenija bo v njej po napovedih sodelovala z okoli 30 pripadniki Slovenske vojske. Kontingent bo za napotitev predvidoma pripravljen sredi aprila, so napovedali na ministrstvu.

Šarec se je ob robu zasedanja srečal z nemškim kolegom Borisom Pistoriusom. Srečanje je bilo namenjeno utrjevanju dvostranskega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju, potem ko sta oktobra lani državi podpisali deklaracijo o okrepitvi sodelovanja.

Slovenija pa je danes v švedski prestolnici pristopila tudi k projektu enote za hitro odzivanje na kibernetske grožnje in medsebojno pomoč na področju kibernetske varnosti. Gre za projekt pod vodstvom Litve v okviru evropske obrambne strukture, imenovane Pesco.

S sodelovanjem v projektu bo lahko Slovenija izboljšala možnosti razvoja lastnih kibernetskih zmogljivosti in varnosti, obenem pa pripomogla k razvoju skupnih zmogljivosti EU, so še zapisali na obrambnem ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!