EU o odločitvi Republike Srbske: To je odmik od pričakovanj na evropski poti

Svet 29. Jun 202313:50 2 komentarja
Milorad Dodik
Milorad Dodik. (Foto: PROFIMEDIA)

Mednarodna skupnost je kritizirala prepoved izvajanja odločitev ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine v Republiki Srbski. Urad visokega predstavnika v BiH je poudaril, da gre za kršitev daytonskega sporazuma, EU pa je ocenila, da je Republika Srbska skrenila z evropske poti.

Mednarodna skupnost se je v kritično odzvala na torkovo odločitev parlamenta Republike Srbske, ki je prepovedal izvajanje odločitev ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine v tej entiteti.

Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS) je poudarila, da sta avtoriteta in integriteta ustavnega sodišča BiH kot najvišjega sodnega organa v državi nesporni. “Njegove odločitve, ki so dokončne in zavezujoče v vsej državi, je treba spoštovati,” so izpostavili. Dodali so, da parlament Republike Srbske ni pristojen za odločanje o neizvajanju odločb ustavnega sodišča BiH, zato je torkovo glasovanje brez pravne podlage. “Glasovanje pomeni jasen odmik od pričakovanj, ki so spremljala podelitev BiH statusa kandidatke za članstvo v EU. Prekinitev sodelovanja pri uresničevanju ključnih prednostnih nalog EU je obžalovanja vredna ter povsem v nasprotju z željami in interesi vseh državljanov BiH,” so dodali.

Da gre za odločitev brez pravne podlage, je v odzivu na Twitterju v sredo zapisal tudi Urad visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH, ki je odgovornost za to pripisal predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku. Dodali so, da gre za nesprejemljivo kršitev daytonskega mirovnega sporazuma, resen izziv za pravno državo v Republiki Srbski ter napad na ustavni red BiH. Poudarili so, da je Republika Srbska dolžna v celoti spoštovati daytonski sporazum.

Christian Schmidt
Christian Schmidt (Foto: PROFIMEDIA)

Visoki predstavnik Christian Schmidt je v tvitu še ponudil politično sodelovanje vsem v Republiki Srbski, da bi tamkajšnjemu parlamentu pomagali izpolniti njegovo pravno dolžnost pod pogojem, da v celoti spoštuje daytonski sporazum. “Prvi korak je lahko zavrnitev Dodikovega bizarnega in avanturističnega spodkopavanja daytona in daytonskih institucij,” so še tvitnili v uradu visokega predstavnika.

Po ustavi, ki je del daytonskega mirovnega sporazuma, so odločitve ustavnega sodišča BiH končne in zavezujoče, za njihovo neizvajanje pa so zagrožene kazni do pet let zapora. Zato je ravnanje parlamenta v Banjaluki sporno in v nasprotju z daytonskim sporazumom. Parlament v Banjaluki je sporni zakon na pobudo Dodika sprejel v odgovor na odločitev ustavnega sodišča, ki je prejšnji teden pravilnik spremenilo tako, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ne bo več potrebno pri sprejemanju odločitev.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje