EU pozdravlja odločitev ZDA glede ustavitve izvrševanja smrtnih kazni

Svet 03. Jul 202117:00 0 komentarjev
smrtna kazen
Profimedia

Evropska unija pozdravlja ukaz za začasno zaustavitev izvajanja smrtnih kazni v ZDA. Izpostavili so, da EU v vseh primerih in okoliščinah nasprotuje smrtni kazni.

Ukaz za začasno zaustavitev izvajanja smrtnih kazni na zvezni ravni je v četrtek izdal pravosodni minister ZDA Merrick Garland. “To je spodbuden prvi korak, za katerega upamo, da bo pripeljal do dokončne ustavitve izvajanja te kazni in tlakoval pot do splošne odprave smrtne kazni v ZDA,” so sporočili iz Bruslja.

“Evropska unija odločno nasprotuje smrtni kazni v vseh primerih in vseh okoliščinah. To je kruta in nehumana kazen, ki ne odvrača od kaznivega dejanja ter predstavlja nesprejemljivo zanikanje človekovega dostojanstva in integritete,” je v sporočilu za javnost zapisal govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

Ameriški pravosodni minister Garland je v četrtek izdal ukaz za začasno zaustavitev izvajanja smrtnih kazni na zvezni ravni, dokler ministrstvo ne pregleda politik in postopkov. Na usmrtitev trenutno po zvezni obsodbi čaka 46 moških, po zveznih državah pa 2500 moških in žensk.

“Obstajajo resne skrbi glede nadaljevanja usmrtitev po ZDA, vključno s samovoljo uporabe, učinka na manjšine in zaskrbljujoče velikega števila oprostitev obsojenih na smrt in za druge resne zločine. Vse to zahteva tehten premislek in študijo zakonodajalcev,” je sporočil Garland.

Odkar je demokrat Joe Biden prevzel položaj predsednika ZDA, še ni bila razpisana nobena usmrtitev. Biden je večkrat izrazil zaskrbljenost glede smrtne kazni in se zavzema za moratorij, ki je veljal že v času predsednika Baracka Obame, ko je bil Biden podpredsednik ZDA, in nekaj let pred tem.

Predsednik Donald Trump je moratorij odpravil in v zadnjih sedmih mesecih njegovega mandata so usmrtili 12 moških in eno žensko.

Garlandova revizija bo pregledala spremembe, ki jih je leta 2019 glede smrtne kazni na zvezni ravni uvedel Trumpov pravosodni minister Bill Barr. Ta je dovolil usmrtitve tudi s strelskimi vodi, ne zgolj s smrtonosno injekcijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!