EU poziva k umiku nenujnega osebja iz Etiopije

Svet 02. Dec 202117:42 0 komentarjev
Etiopija
Sumaya Hisham/REUTERS

Evropska unija je pozvala k umiku nenujnega osebja iz Etiopije, kjer se konflikt med vladnimi silami in uporniki nevarno zaostruje. V Bruslju so danes tudi potrdili, da so okrepili varnost osebja misije EU, ki ostaja v tej vzhodnoafriški državi.

“V koordinaciji in v skladu z navodili držav članic smo pozvali nenujno osebje delegacije EU in njihove družinske člane, naj zapustijo državo,” je povedala zunanjepolitična govorka Evropske komisije Nabila Massrali.
Ob tem je navedla, da so tudi okrepili varnostne ukrepe za uslužbence EU in lokalno osebje, pri čemer podrobnosti ni želela navesti. Evropska unija ima sicer v etiopski prestolnici Adis Abeba svojo delegacijo.

Več evropskih držav je svoje državljane pozvalo, naj zapustijo Etiopijo. Da naj čim prej zapustijo to državo, je, kot je navedeno na spletni strani zunanjega ministrstva, svojim državljanom svetovala tudi Slovenija.

ZDA že novembra odredile odhod nenujnega diplomatskega osebja

V Etiopiji se konflikt nevarno zaostruje, saj so uporniki iz Tigraya, ki nasprotujejo vladi premierja Abiya Ahmeda, vse bliže prestolnici. ZDA so zato že v začetku novembra odredile odhod nenujnega diplomatskega osebja iz države, nedavno pa so to družinskim članom svojega osebja naročili tudi Združeni narodi.

Spopadi med etiopsko vlado in uporniki v Tigrayu trajajo že več kot leto dni in so doslej terjali več tisoč življenj, dva milijona ljudi pa sta bila po ocenah ZN razseljena.

Etiopska vojska se je bila junija prisiljena umakniti iz prestolnice Tigraya Mekele na severu države, kamor je vkorakala na ukaz Ahmeda, ki je novembra lani sprožil vojaško operacijo proti uporniški ljudski osvobodilni fronti (TPLF).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!