EU uvaja minimalni davek na dobiček podjetij

Svet 13. Dec 202211:38
eu, evropska unija
PROFIMEDIA

Članice EU so se v ponedeljek dogovorile o uvedbi minimalnega davka na prihodke podjetij, po katerem bodo morali biti letni prihodki posamezne skupine podjetij nad 750 milijonov evrov obdavčeni z vsaj 15 odstotki, je sporočil Svet EU.

Veleposlaniki držav članic EU so se dogovorili o sprejetju direktive, ki bo omogočila uveljavitev drugega stebra dogovora v okviru Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) o reformi mednarodnih pravil obdavčitve podjetij.

Kot so navedli v češkem predsedstvu Sveta EU, bo uveljavitev direktive omejila tekmovanje v nižanju stopenj obdavčitve podjetij. Dobički velikih multinacionalk in nacionalnih skupin s skupnimi letnimi prihodki vsaj 750 milijonov evrov bodo obdavčeni s stopnjo vsaj 15 odstotkov. Nova pravila bodo zmanjšala tveganja za zmanjševanje davčne osnove in premeščanje dobičkov ter zagotovila, da največje multinacionalke plačajo stopnjo davka, kot je bila dogovorjena.

“Zelo sem zadovoljen, da smo se dogovorili za sprejetje direktive o drugem stebru. Naše sporočilo je jasno: največje skupine podjetij, multinacionalne ali domače, bodo morale plačati davek, ki globalno ne bo smel biti nižji od 15 odstotkov,” je dejal češki finančni minister Zbynek Stanjura.

Dogovor v okviru OECD je oktobra 2021 sprejelo skoraj 140 držav, predvideva pa reformo mednarodne obdavčitve podjetij v dveh stebrih. Po prvem bodo morale multinacionalke davek plačati v državah oz. davčnih jurisdikcijah, kjer ustvarijo prihodke, bo pa treba o tem doseči še mednarodni dogovor. Drugi steber pa določa najnižjo stopnjo davka, po kateri morajo biti podjetja obdavčena.

Članice EU morajo glede na ponedeljkov dogovor direktivo v svoj pravni red prenesti do konca leta 2023.

Članice so se glede sprejetja direktive poenotile, potem ko je Madžarska v okviru širšega dogovora umaknila veto na sprejetje minimalnega davka.

Veleposlaniki članic EU so se namreč dogovorili o zamrznitvi 6,3 milijarde evrov evropskih sredstev Madžarski v okviru mehanizma pogojevanja izplačila sredstev EU z vladavino prava, obenem pa podprli madžarski nacionalni načrt za okrevanje v vrednosti 5,8 milijarde evrov. Podprli so tudi paket pomoči Ukrajini v višini 18 milijard evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.