Europol razbil mrežo spletnih kanalov za radikalizacijo in novačenje teroristov

Svet 17. Jun 202422:37 2 komentarja
ISLAMSKA DRŽAVA
Foto: PROFIMEDIA

Europol je prejšnji teden zaključil vzporedni operaciji, katerih cilj je bilo razbitje mreže spletnih kanalov, ki so jih za širjenje propagande ter radikalizacijo in novačenje posameznikov uporabljale teroristične organizacije. Organi več evropskih držav in ZDA so onemogočili delovanje večjega števila spletnih strani ter onesposobili več strežnikov, na katerih so spletne strani gostovale.

Europol je minuli teden prek pravosodnih organov več evropskih držav in ZDA v obsežni akciji razbil spletno mrežo, ki so jo teroristične organizacije uporabljale pri komunikaciji in širjenju propagande.

Pristojni organi so tako v skupni operaciji, ki je bila koordinirana s strani Agencije Evropske unije za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust), onemogočili delovanje strežnikov v Nemčiji, ZDA, na Nizozemskem in Islandiji. Španske oblasti so ob tem aretirale tudi devet ljudi.

Strežniki so služili za delovanje številnih spletnih strani, radijskih postaj, družbenih omrežij, tiskovnih agencij in portalov, povezanih z Islamsko državo. Prek teh so propagando širili ter spodbujali terorizem v najmanj tridesetih svetovnih jezikih in tako imeli velik globalni vpliv, sporoča Europol.

Cilj tokratne operacije so bila ključna orodja in vozlišča za širjenje radikalnih sporočil, osredotočenih na fundacijo I’Lam, ki je ustvarila, upravljala ali podpirala spletne strani in druge komunikacijske kanale, povezane s teroristično organizacijo Islamska država.

Preiskave in spremljanje spletnih aktivnosti, ki jih je vodila španska civilna garda, so omogočile vpogled v komunikacijo medijev, povezanih s fundacijo I’Lam. Kot poroča Europol, je bilo sledenje njihovim aktivnostim zelo kompleksen proces, saj so omenjeni kanali za delovanje uporabljali najnovejše in zelo prefinjene tehnologije. Strežnike, na katerih so gostovali, so organi pregona medtem že onemogočili, pri tem pa pridobili tudi velike količine podatkov.

Tokratna skupna mednarodna operacija Europola je del stalnih prizadevanj za omejevanje spodbujanja k terorizmu in je nadaljevanje podobne Europolove akcije, ki so jo leta 2019 izvedle belgijske oblasti.

Končana tudi enoletna protiteroristična operacija Hopper II

Vzporedno z omenjeno operacijo je Europol prejšnji teden predstavil rezultate še ene preiskave spletnih strani, povezanih s terorističnimi organizacijami. V operaciji, imenovani Hopper II, ki jo je koordinirala enota EU za prijavljanje spletnih vsebin (EU IRU), je moči združilo deset evropskih držav, in sicer Albanija, Bosna in Hercegovina, Danska, Nemčija, Islandija, Moldavija, Romunija, Slovaška, Ukrajina in Združeno kraljestvo.

Cilj operacije Hopper II je bilo onemogočenje delovanja in odstranjevanje spletnih strani, ki so jih teroristične organizacije, kot so Islamska država, Al Kaida in druge, uporabljale za širjenje teroristične propagande.

Prejšnji teden so tako organi pregona v sklopu operacije v omenjenih državah odstranili 13 spornih spletnih strani in s tem omejili možnosti terorističnih organizacij za novačenje, radikalizacijo in mobilizacijo posameznikov. V sklopu operacije so prav tako onemogočili delovanje več strežnikov v Romuniji, Ukrajini in Islandiji, na katerih so gostovale sporne spletne strani.

Europol s tokratno operacijo ni zaključil boja proti teroristom, skrajnežem in njihovim podpornikom, saj se zavedajo, da se bodo verjetno kmalu pojavile nove spletne strani s podobnimi domenami, še navaja Europol.

Hopper II je sicer ena izmed ključnih operacij EU IRU v boju proti stranem, ki širijo propagando terorističnih organizacij in jim omogočajo, da mimo moderiranih spletnih strani in medijev ohranjajo spletno prisotnost in vpliv na novačenje in radikalizacijo posameznikov ter zbiranje sredstev in organiziranje terorističnih napadov, vključno z navodili za izdelavo eksplozivnih teles, uporabljenih pri napadih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje