Afganistanski predsednik se je zatekel v Združene arabske emirate

Svet 18. Avg 202109:29 > 17:42 0 komentarjev
ašraf gani
REUTERS

Dan potem, ko so talibani na novinarski konferenci predstavili svojo vizijo Afganistana, se evakuacija oseb iz Afganistana nadaljuje. Več tisoč afganistanskih sodelavcev zahodnih sil še čaka na priložnost, da bi zapustili državo. Združeni arabski emirati so medtem sporočili, da so "iz humanitarnih razlogov" sprejeli afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija.

Doslej so z vojaškimi letali evakuirali več kot 2.200 diplomatov in civilistov, je za Reuters povedal vir z vrst diplomacije, neimenovani predstavnik Bele hiše pa je sporočil, da je ameriška vojska doslej evakuirala več kot 3.200 ljudi, od tega 1.100 v torek. Skoraj 2.000 od 3.200 ljudi je afganistanskih državljanov.

“Danes so na 13 poletih ameriške vojske evakuirali približno 1.100 ameriških državljanov, stalnih prebivalcev ZDA in njihovih družin,” je sporočil. Pričakujejo, da bodo v prihodnjih dneh številke še večje, saj jim je uspelo vzpostaviti dobro povezavo. V Pentagonu si želijo evakuirati skupno 22.000 ljudi, ki izpolnjujejo pogoje za posebni vizum, namenjen ameriškim sodelavcem v Afganistanu in članom njihovih družin.

V mestu Džalalabad na severovzhodu Afganistana so danes potekali protesti, protestniki pa so nosili zastavo afganistanske države in ne talibanske. Talibani so protestnike razgnali s streli.

V Nemčijo prispeli prvi evakuirani

Poleg ZDA evakuacije iz Afganistana izvajajo tudi druge države. V Nemčijo je priletelo prvo letalo družbe Lufthansa s 130 ljudmi, ki so jih evakuirali iz Afganistana. Letalo je poletelo iz uzbekistanske prestolnice Taškent, kjer je Nemčija vzpostavila začasni center za evakuacijo iz Afganistana. V prihodnjih dneh Nemčija načrtuje še več letov. Kabul je danes zapustilo še 180 oseb.

Talibani
PROFIMEDIA

Nemški zunanji minister Heiko Maas je v torek opozoril, da talibani dostop do letališča dovolijo le tujim državljanom. Nemški veleposlanik Markus Potzel je zato poletel v Doho, kjer bo skušal na pogajanjih doseči varen odhod afganistanskih sodelavcev Nemčije. Po besedah kanclerke Angele Merkel želijo iz Afganistana evakuirati okoli 10.000 afganistanskih sodelavcev vojske, zaposlenih v nevladnih organizacijah in njihovih svojcev.

Večjo akcijo evakuacije izvaja tudi Velika Britanija, ki namerava v prihodnjih letih sprejeti okoli 20.000 Afganistancev v okviru novega programa za migrante. Premier Boris Johnson je v torek obljubil, da bodo do 5.000 migrantom zatočišče v Veliki Britaniji omogočili še letos.

V Afganistan se vrača tudi več vplivnih talibanskih voditeljev. V državo je že prispel soustanovitelj talibanov mula Abdul Gani Baradar. Potem ko je bil leta 2010 aretiran v Pakistanu v operaciji ameriške obveščevalne službe Cia in pakistanskih obveščevalcev, je po izpustitvi vodil talibansko delegacijo v Dohi. Februarja 2020 je z ZDA v imenu talibanov podpisal sporazum o koncu vojaške prisotnosti ZDA v Afganistanu.

Iz Kabula je prvo evakuacijo, med drugimi, izvedlo tudi avstralsko vojaško letalo. Na letalu, kjer je prostora za 128 ljudi, je državo zapustilo 26 avstralskih državljanov in Afganistancev z odobrenimi vizumi ter en tuj uradnik, piše BBC.

Sodelavec nekdanjega predsednika Hamida Karzaja je povedal, da načrtujejo dodatna srečanja v prihodnosti, ko bo v Kabul prispelo politično vodstvo talibanov.

Afganistanski predsednik se je zatekel v Združene arabske emirate

Združeni arabski emirati so danes sporočili, da so “iz humanitarnih razlogov” sprejeli afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija. Ta je v nedeljo pobegnil iz Afganistana, ko so se talibani približali Kabulu in nato prevzeli oblast v državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje lahko potrdi, da so Združeni arabski emirati sprejeli predsednika Ašrafa Ganija in njegovo družino iz humanitarnih razlogov,” so zapisali v kratki izjavi.

ašraf gani, afganistanski predsednik
REUTERS

Gani je državo zapustil v nedeljo, potem ko so talibani zavzeli večino mest v Afganistanu in obkolili tudi prestolnico Kabul ter nato dejansko prevzeli nadzor v državi.

Srečanje s predstavniki drugih političnih sil

Predstavniki talibanov so se že srečali z drugimi političnimi silami v Afganistanu, med drugim danes tudi z nekdanjim predsednikom Hamidom Karzajem in vodjo visokega sveta za spravo Abdulahom Abdulahom.

Predstavnik talibanov je sicer že v torek povedal, da nameravajo oblikovati vključujočo vlado s predstavniki drugih političnih sil. Talibani za zdaj še niso povedali, kako si predstavljajo prihodnjo delitev oblasti v državi, a po navedbah njihovih tiskovnih predstavnikov intenzivno delajo na tem.

kabul letališče
Ministry of Defense of Spain/Handout via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!