Talibani na prvi novinarski konferenci: ženskam pravice, a v okviru islama

Svet 17. Avg 202119:13 > 19:22 0 komentarjev
Novinarska konferenca talibanov
Profimedia

Talibani so sklicali prvo novinarsko konferenco po zavzetju Kabula. Poudarili so, da želijo vzpostaviti miroljubne odnose z mednarodno skupnostjo, in zagotovili, da se ne bodo maščevali tistim, ki so se borili proti njim.

Talibani so na prvi novinarski konferenci po zavzetju Kabula napovedali, da želijo vzpostaviti miroljubne odnose z drugimi državami in ne želijo nikakršnih težav z mednarodno skupnostjo. “Ne želimo si nobenih notranjih ali zunanjih sovražnikov,” je povedal tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid. Na vprašanje o nedolžnih civilistih, ki so bili ubiti v bojih za državo, je Mudžahid odgovoril, da njihova smrt ni bila namerna.

Obljubil je, da bodo tuja veleposlaništva in mesto Kabul varni in zagotovil, da talibanski borci ne bodo vstopali v domove ljudi. Za kaos v Kabulu v zadnjih dneh je okrivil nesposobnost nekdanje vlade.

Izpostavil je, da nameravajo spoštovati pravice žensk, a v okviru islamskega prava. Po njegovih besedah bodo ženskam dovolili študirati in delati in tudi sicer bodo “zelo aktivne v družbi, a v okvirih Islama”. “Mednarodni skupnosti zagotavljamo, da ne bo nikakršne diskriminacije,” je še dodal.

Zagotovil je še, da talibani ne bodo izvajali povračilnih ukrepov zoper nekdanje vojake in nekdanje člane vlade. Islamistično gibanje je po njegovih besedah razglasilo amnestijo za vojake, pogodbene delavce in prevajalce, ki so delali za mednarodne organizacije. “Pomilostili smo vse tiste, ki so se borili proti nam.”

Zasebni mediji v Afganistanu bodo še naprej delovali svobodno in neodvisno, je še dejal Mudžahid in dodal, da si talibani želijo medijsko krajino, ki bo v skladu z islamsko kulturo.

Na vprašanje novinarja o formiranju vlade je odgovoril, da na tem resno delajo in da bodo javnost obvestili, ko bo ta sestavljena. Zagotovil je, da imajo vse državne meje pod nadzorom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!