Evakuirali prebivalce švicarske vasi, ki ji grozi velika nevarnost

Svet 13. Maj 202309:01 1 komentar
Brienz
Denis Balibouse/REUTERS

Zaradi grožnje skalnega podora so evakuirali švicarsko vas Brienz.

V Švici so evakuirali vas na vzhodu države, potem ko so pristojne oblasti opozorile na veliko možnost skalnega podora z gore, ki se dviga nad naseljem. Do petka do 18. ure je moralo tako vas Brienz zapustiti vseh 84 prebivalcev skupaj z domačimi živalmi, vstop v kraj pa je odtlej prepovedan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nad Brienzom se dviga gora s približno dvema milijonoma kubičnih metrov kamenja, ki drsi in grozi, da bo zgrmelo v vas. Tamkajšnji prebivalci so za nevarnost skalnega podora vedeli že dlje časa, v začetku tega tedna pa so prejeli obvestilo o izrednih razmerah, v katerem je bilo navedeno, da se morajo izseliti do petka.

Prebivalci gorske vasi so začasno nastanjeni na varni lokaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tam bodo, dokler skale ne bodo zgrmele po pobočju.

“Analiza službe za zgodnje opozarjanje je pokazala, da se bodo skale predvidoma odtrgale v prihodnjih štirih do 14 dneh,” so sporočili z občine Albula. Dodali so, da bo reševalnim službam dovoljen vstop pod posebnimi varnostnimi ukrepi.

Švicarski zvezni urad za civilno letalstvo je medtem izdal prepoved letenja nad vasjo do nadmorske višine 3050 metrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje