Švicarski vasici grozi velika nevarnost: domačini jo morajo hitro zapustiti

Svet 10. Maj 202314:14 0 komentarjev
Vasica Brienz
CHRISTOPH NÄNNI, TIEFBAUAMT GR

Prebivalci švicarske vasice Brienz so dobili navodila, da morajo spakirati in do petka zapustiti domove. Grožnja plazu, ki bi lahko potencialno uničil celo vas, je postala prehuda.

V švicarski vasici Brienz v vzhodnem kantonu Graubünden je živelo še približno 70 ljudi, tudi ti pa so zdaj dobili navodilo, da morajo vzeti svoje stvari in zapustiti domove – grozi jim namreč dva milijona kubičnih metrov kamenja z gore, ki se pne nad vasjo.

Sama vasica stoji na zemljišču, ki se spušča proti dolini, zaradi česar se cerkveni stolp nagiba, na stavbah pa se pojavljajo velike razpoke. Trenutno so potekala dela za stabilizacijo območja in videti je bilo, kot da se zdrs kamenja upočasnjuje. A pobočje nad Brienzom je medtem še naprej razpadalo – prebivalci vasi so se navadili, da se vsake toliko časa na njihove vasice zgrinjajo precej veliki balvani.

Geologi so opozarjali, da se razmere slabšajo. Del skalnega površja, ki so ga poimenovali “otok”, je v enem letu zdrsnil za približno 32 metrov. Ocenili so, da se bo pobočje porušilo v naslednjih sedmih do 24 dneh. Ne vedo točno, kako bo to videti – kamenje bi lahko zdrsnilo postopoma in se izognilo vasici, lahko pa bi popolnoma uničilo Brienz.

Leta 2017 je vas Bondo prizadel obsežen zemeljski plaz, ki je pokopal polovico vasi in ubil osem ljudi.

Oblasti so opozarjale, da bo evakuacija možna pozno poleti, konec tega tedna pa je bil v načrtu tudi sestanek vaščanov, na katerem bi jih obvestili o novostih. A zadnja ocena stanja je pokazala, da je plaz neizbežen in da se morajo prebivalci izseliti do petka. Že od torka nihče, ki ne živi v vasi, ne sme vstopiti v Brienz.

“Vse se je zgodilo tako hitro. Mislili smo, da bomo imeli več časa, občutek je zelo čuden,” je dejala prebivalka vasi za BBC.

Večini so ponudili namestitev v bližnjih vaseh, tudi v letovišču Lenzerheide, kjer je po koncu smučarske sezone ogromno prostora. A to seveda ni ne trajna ne lahka rešitev. “Pripravljena sem, ampak mislim, da bom počakala do zadnje minute,” je s kovčkom na pragu za BBC dejala starejša gospa.

Mnogi se sprašujejo, kako se je lahko zgodil tak scenarij prav v Švici, kjer so gradbeni predpisi strogi, ocene tveganja pa zelo pogoste. A švicarske Alpe so še posebej občutljive za posledice globalnega segrevanja – s krčenjem ledenikov in taljenjem permafrosta visoko v gorah postaja kamnina nestabilna.

Lani poleti so najnovejše meritve pokazale, da so švicarski ledeniki v zadnjih 100 letih izgubili več kot polovico svoje prostornine.

V nižjih predelih Alp pa močnejše padavine povzročajo erozijo in zdrse, kar se dogaja tudi pri Brienzu. Prav napovedi močnega deževja za ves ta teden so razlog za nenadno odločitev za evakuacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!