Evakuirali še zadnja protestnika iz vasi Lützerath

Svet 16. Jan 202315:18 0 komentarjev
Luetzerath, Nemčija
Wolfgang Rattay/REUTERS

Vas Lützerath na zahodu Nemčije, na območju katere bodo širili tamkajšnji premogovnik, je zdaj prazna. Policisti so evakuirali še zadnja podnevna aktivista, ki sta nasprotovanje širitvi premogovnika izkazovala z bivanjem v enem od predorov.

Iz vasi Lützerath na zahodu Nemčije, ki jo zaradi nasprotovanja širitvi tamkajšnjega premogovnika že več dni zasedajo in tam protestirajo podnebni aktivisti, so policisti danes iz enega od predorov v vasi evakuirali še zadnja dva protestnika. Vas, ki je v lasti energetskega velikana RWE, bodo zdaj podrli in naredili prostor za predvideno širitev.

Med evakuiranimi protestniki je bila v nedeljo tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg, ki so jo morali policisti prav tako fizično odstraniti iz območja, navaja bruseljski časnik Politico.

Aktivista v predoru sta bila zadnja od protestnikov, ki so ju organi pregona odstranili iz vasi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Akcija izseljevanja je trajala od minule srede.

Aktivisti iz Lützeratha so na Twitterju sicer zapisali, da sta njuna kolega predor zapustila sama in da se jima zahvaljujejo za “življenjsko nevarno zavezo proti rjavemu premogu in kapitalizmu”.

Protest against the expansion of the Germany's utility RWE's Garzweiler open-cast lignite mine to Luetzerath
Thilo Schmuelgen/REUTERS

Več sto aktivistov je več dni protestiralo v Lützerathu, ki je postal simbol upora proti fosilnim gorivom. Kot so dejali, namreč obsojajo dejanja nemške vlade in koncerna RWE, ki je na podlagi sporazuma z vlado dobil dovoljenje za širitev premogovnika in posledično porušenje vasi.

Zadnji večji shod v Lützerathu je potekal v soboto. Po podatkih policije se ga je udeležilo 10.000 ljudi, po ocenah organizatorjev pa okoli 35.000. Od začetka evakuacije je policija sprožila 154 prekrškovnih postopkov, 12 oseb pa so aretirali. Med incidenti naj bi bilo poškodovanih tudi okoli 70 policistov.

Pri RWE pričakujejo, da bo rušenje vasi trajalo približno osem do deset dni, premog pa naj bi na območju začeli kopati že marca ali aprila, navaja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!